”Alkohol och droger i 90 procent av allt jag möter”

– Alkohol och droger finns med i 90 procent av det jag möter i mitt jobb. Droganvändandet ökar, men jag uppskattar att enbart alkohol är ett markant inslag i hälften av allt jag hanterar på arbetstid.

Viktor Adolphson är områdespolis och ingår i Trygghetsgruppen på Södermalm i Stockholm. Han har varit polis i snart 20 år och har ett starkt engagemang i yrket, inte minst manifesterat genom det rikskända twitterkontot YB Södermalm.

– Så här ser situationen ut och det är vårt jobb att hjälpa människor. Jag känner inte alls att det är hopplöst, jag vet att vi gör nytta.

En stor del av Trygghetsgruppens arbete handlar om att hantera missbruksproblem. Ansvarsområdet omfattar Södermalm, Gamla Stan och Hammarby Sjöstad, men inte sällan får gruppens poliser bistå kollegor i utsatta delar av city, bland annat på Sergels torg, bland stockholmare känt som ”Plattan”.

– När det gäller alkohol är mönstret detsamma år efter år. Det är lugnare i början av veckan för att sedan accelerera från torsdag kväll och pika på fredag och lördag, konstaterar Viktor Adolphson. Värst är det under lönehelger, det är något som inte verkar ändras.

– Men, påpekar han, det är inte inne på krogarna det blir problem. Det är när folk som fått i sig för mycket ska hem som det händer saker. Det uppstår bråk med andra utanför restauranger eller i köer till hamburgerställen.

Under den varma delen av året håller gruppen sina vakande ögon på parker och grönområden, medan patrulleringen vintertid koncentreras till portar och tunnelbaneuppgångar.

”Krogarna tar större ansvar”

Han tycker att krogägare och restaurangpersonal blivit betydligt bättre på att stävja problem som har med alkoholservering att göra.

– De är uppmärksamma på att inte ”överservera” och tar sina utskänkningstillstånd på större allvar. Här ser vi skillnad, och det är bra.

Viktor Adolphson förklarar att det är en berusad persons beteende som avgör vilken typ av ingripande som polisen gör. Är personen inte kontaktbar kallas ambulans till platsen.

– Men oftast kan vi väcka den som somnat. Är vederbörande aggressiv blir det arresten hos polisen, vården ska inte behöva hantera berusade och dessutom hotfulla personer. Hos oss stannar de flesta sex–åtta timmar tills de sovit ruset av sig. I andra fall frågar vi ”är du vård­motiverad?” och släpper i så fall av vederbörande på någon beroendemottagning där de kollar exakt promillehalt och tar över ansvaret.

LOB, lagen om omhändertagande av berusade personer, är en vårdlag – det är inget brott att vara berusad. Omhändertagandet görs för att personen kan utgöra en fara för sig själv eller andra.

– Och inne på stationen fattas ett nytt beslut av ytterligare en kollega. Det här med att folk omhändertas enligt LOB fast de är nyktra är bara en myt.

Förordar Malmömodellen

De missbrukare som Viktor och hans kollegor stöter på ute på stan kan spelets regler.

– De vet precis att vi får ta deras öl och hälla ut den, och de vet också att vi vet att de kommer att skaffa ny alkohol. Jag ser ingen vits med att jävlas med människor, så det vanliga är att vi häller ut en öl, men lämnar resten. När det gäller ungdomar tar vi självklart allt, de ska inte ens befinna sig i de här situationerna.

Överhuvudtaget anser Viktor Adolphson att polisen i högre grad bör få använda eget omdöme vid alkohol­relaterade ingripanden. Han tar den så kallade Malmömodellen som exempel. Där finns ett generellt alkoholförbud i utemiljön, men det är polisen som avgör vad som kan passera och vad som inte är acceptabelt. I Stockholm är det geografiska begränsningar som avgör, i vissa parker är det tillåtet att dricka alkohol, i andra inte.

– En lugn picknick med rosévin måste få vara okej, säger han bestämt. Det kan inte vara något självändamål att ingripa mot allt. Vi ser precis i vilka situationer det kommer att urarta, låt oss få ta de besluten utan att tänka geografiskt.

Twitter – en upplysningskanal

Det har gått åtta år sedan Viktor Adolphson, som också är ledamot av Polisförbundets yrkesetiska grupp, började sitt uppmärksammade twittrande. Då var han yttre befäl inom utryckningsenheten, därav kontot YB Södermalm, och han hoppar fortfarande in som befäl när det behövs.

– Men jag vill vara ute på stan och leda insatser, inte ansvara för löner och personlig utveckling.

Hans tweets handlar inte sällan om missbruk och han använder Twitter som en upplysningskanal.

– När vi vet att det planeras för en ungdomsfest i Vitabergsparken uppmanar jag föräldrar att komma dit. Eller om vi är på väg ut på stan kan jag skriva: Var vill ni se oss? Ofta får vi svar om något stökigt som pågår och kan åka dit direkt.

På frågan vad åren i yrket lärt honom svarar han:

– Att vem som helst kan hamna i ett alkoholmissbruk. Jag har den största respekt för att det handlar om en sjukdom.