Mindre våld genom ansvarsfull alkoholservering

Våldsbrotten går ned och samhället sparar pengar om krogpersonal utbildas i ansvarsfull alkoholservering. Det är Stockholm ett levande bevis på.

Forskningen visar att alkohol ofta finns med i bilden vid våldsbrott. Det gäller inte minst ute på stan. En studie kom fram till att för varje timme extra som nattklubbar och barer är öppna så ökar våldsbrotten med 16 procent.

I Stockholm bestämde man sig för att skapa säkrare krogmiljöer. Stad - Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem, startade ett projekt tillsammans med bland andra tillståndsenheten, Länsstyrelsen och krögarbranschen för att öka medvetenheten kring och efterlevnaden av de lagar som finns.

Stockholms nöjesliv har blivit mycket bättre och gör ett jättebra jobb i att neka unga och berusade

Man utbildade krogpersonal i ansvarsfull alkoholservering. Med det menas att inte servera alkohol till kraftigt berusade kroggäster och att kolla legitimation på de som ser ut att kunna vara för unga för att få dricka.

Kvinna bakom bar serverar drinkar till ett sällskap.

Staden ökade också kontrollerna att lagarna efterlevs. Krogar som inte följer reglerna riskerar sitt alkoholserveringstillstånd. Bara fem procent kraftigt berusade nekades att köpa alkohol när Stad gjorde sin nollmätning 1996.

Vid senaste mätningen var siffran 65 procent nekanden

Efter utbildningsinsatserna hade andelen nej i baren ökat till 47 procent tre år senare. Toppnoteringen var 84 procent 2005. Vid senaste mätningen 2011 var siffran 65 procent nekanden.

Ungdomar som borde få visa legitimation fick bara frågan i 55 procent av de försök som gjordes 1996. Vid senaste mätningen 2013 var siffran 92 procent.

– Stockholms nöjesliv har blivit mycket bättre och gör ett jättebra jobb i att neka unga och berusade, säger Johanna Gripenberg, chef för Stad.

Stad jämförde också ett område där ansvarsfull alkoholservering praktiserades med ett kontrollområde där ingen krogpersonal fått utbildning. Våldsbrotten gick ned 29 procent mer i det första området där krogpersonalen var utbildad. Våldsbrott kostar samhället pengar. Folkhälsoekonomer räknade på vad utbildningarna har gett för ekonomiska resultat.

För varje satsad krona så sparar samhället 39 kronor

– De kom fram till att för varje satsad krona på ansvarsfull alkoholservering så sparar samhället 39 kronor i uteblivna våldsbrott. Samhället sparar mycket pengar på det här, säger Johanna Gripenberg.

Fler vill prova ansvarsfull alkoholservering. Det sprids till flera platser i Sverige och till sju europeiska länder.

En man tittar på sin telefon.

Testa dina alkoholvanor

Svara på 14 frågor och få ett hum om hur din alkoholkonsumtion ser ut. Snabbt och enkelt. Klicka bara på bilden nedan.

Alkoholprofilen