Stockholm arbetar för fotboll utan fylla

Hälften som gick på Stockholmsfotboll 2015 hade druckit alkohol och i genomsnitt hade de 0,63 promille i kroppen. En av tio på arenorna hade över en promille när de tittar på fotboll. Nya mätningar 2017 visar att åtgärder har lett till att antalet kraftigt berusade minskat med 40 procent.

”Fotboll utan fylla” är ett forskningsprojekt som tittar på hur alkoholkonsumtion och våld ska kunna minskas i samband med Stockholmsfotbollen.

Projektet är ett samarbete mellan Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem, Stad, Systembolagets dotterbolag IQ och Stockholmsklubbarna AIK, Djurgården och Hammarby. Även arenabolag och restauranger på arenorna Tele 2 och Friends Arena är med.

Det visade sig att 50 procent hade druckit alkohol

Bakgrunden är att alkohol är ett vanligt inslag på Stockholms fotbollsmatcher. Klubbarna har velat ha hjälp att finna vägar att skapa en positivare upplevelse för alla som vill gå på fotboll.

– Alla ska kunna gå på fotboll, även familjer när det är derbymatcher, säger Johanna Gripenberg, chef för Stad och forskningschef för projektet.

Så tycker stockholmarna

  • Nästan 7 av 10 (68 procent) tror att stämningen på läkaren skulle bli bättre om antalet kraftigt berusade personer på fotbollsarenorna minskade.
  • Knappt 9 av 10 (86 procent) tycker att kraftigt berusade personer bör avvisas från fotbollsarenor.
  • 53 procent tycker inte att alkoholdrycker bör få säljas på fotbollsarenor.

Undersökningen utfördes av Novus på uppdrag av IQ och Stad.

Projektet ska kombinera befintlig forskning med lokal kunskap för att skräddarsy kommande insatser.

Det första steget var därför att ta reda på hur alkoholkonsumtionen faktiskt ser ut i samband med Stockholmslagens matcher.

Var tionde person var kraftigt berusad

Knappt 3 300 personer slumpmässigt tillfrågade blåste i alkoholmätare. Det visade sig att 50 procent hade druckit alkohol. De hade 0,63 i promille i genomsnitt.

– Det är ganska högt. Vi har tidigare mätt promillenivån på Stureplan och Medborgarplatsen på helgkvällar mellan midnatt och klockan tre, då var snittnivån 0,74 promille, säger Johanna Gripenberg.

Var tionde person på fotbollsmatcherna var kraftig berusad med en promillenivå över en promille. Genomsnittet bland dem var 1,35 promille. 

Fler mätningar från projektet

  • Skådespelare spelade kraftigt berusade för att se om de fick köpa alkohol inne på arenorna. 176 testköp gjordes och skådespelarna fick handla i 68 procent av fallen. 
  • De gjorde samma testköp på krogar i närheten av arenorna inför matcherna. 109 testköp gjordes och skådespelarna fick handla i 32 procent av fallen.
  • Skådespelare spelade även kraftigt berusade för att se om de kom in på arenorna. 70 försök gjordes och de kom in i 87 procent av fallen.

Projektet har också testat hur ofta kraftigt berusade personer nekas att köpa alkohol inne på arenorna och på krogarna utanför arenorna. Då tog man hjälp av skådespelare.

– Det var lättare att bli serverad inne på arenorna än utanför, säger Johanna Gripenberg.

Med kunskapen i bagaget ska man finna sätt att minska alkoholen i samband med fotboll och därigenom skapa en miljö som tilltalar fler som vill gå på fotboll.

Mätningarna ledde till åtgärder

Efter mätningarna 2015 genomfördes en rad åtgärder för att förbättra kunskapen hos anställda på fotbollsarenorna och krogarna i närheten. Några exempel på åtgärder som genomfördes var:

  1. Bättre samverkan och tätare kommunikation mellan alla berörda parter.
  2. En anpassad utbildning i ansvarsfull alkoholservering till krogpersonal utanför arenorna samt till serveringsansvarig och entrépersonal vid respektive arena.
  3. Cirka 1300 personer från klubbarna, restauratörerna och arenorna har genomfört en nyutvecklad webbutbildning kring ansvarsfull alkoholservering.
  4. En fördjupad utbildning kring frågor kopplat till alkohol bland anställda med personalansvar från klubbarna, arenorna och restauratörerna
Resultaten från både blås- och skådespelarstudien visar att arbetet som genomförts i Fotboll utan Fylla har haft effekt

Nya resultat från 2017 visar på att åtgärderna har haft stor effekt på hur personalen arbetar och vilka som blir serverade och insläppta på arenorna. Nya skådespelarstudier visar att kraftigt berusade personer oftare blir vägrade servering av alkohol både på arenorna och på korgarna i närheten av arenorna. Kraftigt berusade blir också mer sällan insläppta på arenorna.

Blåsstudier visar också att antalet kraftigt berusade personer på fotbollsmatcher har minskat med 40 procent. 

– Resultaten från både blås- och skådespelarstudien visar att arbetet som genomförts i Fotboll utan Fylla har haft effekt. Att andelen kraftigt berusade personer har sjunkit med 40 procent är fantastiskt och jag tror verkligen att detta kommer resultera i en ännu bättre fotbollsupplevelse för besökarna, säger Anna Kervall, tf vd på IQ.

Mer om effekterna av åtgärderna från projektet fotboll utan fylla  kan du läsa här. 

 

En man pudrar händerna inför styrkelyft

Så påverkar alkohol din träning

Alkohol kan försämra effekten av träning, men den försvinner inte. Lär dig mer om alkohol och träning genom att kolla in vad experterna säger om sambanden.

Alkohol och träning