Gå till huvudinnehåll

Alkohol och amning

Alkohol är inte positivt för amningen. Vill du vara helt säker på att barnet inte får i sig alkohol bör du avstå så länge du ammar. Nuvarande forskning slår dock inte fast några medicinska risker för barnet vid ett måttligt intag om man väljer att dricka alkohol.

Vid måttligt alkoholintag är den alkoholmängd barnet får i sig via bröstmjölken så liten att den i sig inte borde utgöra någon medicinsk risk, men man vet inte säkert. Däremot finns studier som talar för att barnets utveckling kan påverkas om mamman dricker alkohol under amningsperioden.

Kvinna i blå skjorta ammar sitt barn i en soffa.

Inte helt riskfritt

Alkohol kan leda till minskad bröstmjölksproduktion, att barnet äter mindre och att barnets sömn störs. De här effekterna är måttliga och barnet kommer att kompensera för dem inom ett dygn om mamman inte dricker alkohol under den tiden.

Livsmedelsverkets rekommendation

Kvinnor som ammar ska vara måttfulla om de dricker alkohol, högst 1-2 glas vin eller motsvarande, 1-2 gånger i veckan.

Läs mer på Livsmedelsverket om alkohol och amning

Kvinna i röd blus ammar leende sitt barn.

Påverkade föräldrar och barnvakter

Folkhälsomyndigheten är i gott sällskap när de menar att drickande under amningsperioden kan ha negativ inverkan på det lilla barnets välbefinnande.

Det är inte bra att den som har hand om ett barn har druckit alkohol. Råden om att inte dricka alkohol gäller för alla vuxna som har ansvar för ett litet barn, och har inte alltid med själva amningen eller bröstmjölken i sig att göra.

Det handlar om att en person som dricker alkohol bland annat får sämre tålamod, reagerar sämre på barnets signaler och kan brista i förmågan till omvårdnad. Om man har druckit alkohol ska man inte sova med barnet i samma säng, eftersom att man kan råka rulla över och lägga sig på barnet.

Föräldrar vid ett matbord tittar kärleksfullt på ett barn i babysitter.

Det handlar även om att barn kan bli oroliga när föräldrarna beter sig, luktar och talar annorlunda – alkohol påverkar redan vid första glaset.

Mer information om alkohol och föräldraskap finns i Folkhälsomyndighetens informationsmaterial "Tänk efter i vilket sällskap du berusar dig!".

Liten pojke i blå jacka sitter ensam på en bänk i höstlandskap.

Källor

Williams JF, Smith VC; Committee on substance abuse. Fetal alcohol spectrum disorders. Pediatrics 2015;136:e1395–406.

May PA, Blankenship J, Marais AS, et al. Maternal alcohol consumption producing fetal alcohol spectrum disorders (FASD): quantity, frequency, and timing of drinking. Drug Alcohol Depend.

Barn, föräldrar och alkohol – vad vet vi om riskerna?, Seminarierapport 2014:1, Systembolaget

May, P. A., Gossage, J. P., Kalberg, W. O., Robinson, L. K., Buckley, D., Manning, M., & Hoyme, H. E. Prevalence and epidemiologic characteristics of FASD from various research methods with an emphasis on recent in-school studies. Dev Disabil Res Rev. 2009;15(3):176-92.

En festmåltid. De vuxna skålar. En liten pojke sitter vid bordet.

Läs vad barnpsykologen har att säga om alkohol och barn

"Barn ska inte behöva uppleva föräldrar som sluddrar, snubblar eller somnar på grund av alkohol"

Läs intervjun