Unga vuxna ångrar saker som hänt på fyllan

Tre av fyra unga i åldern 20-27 år har ångrat eller känt skam för saker som har hänt när de varit fulla. Det visar en undersökning som Systembolaget har gjort.

Ung person i luvtröja står lutad mot en tegelvägg med huvudet bortvänt.Äldre syskon, kompisar, flick- och pojkvänner är de som oftast langar alkohol till minderåriga. Samtidigt skulle majoriteten av 16-åringar avstå från alkohol om de inte fick den från någon de känner. Det visar undersökningar från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

Många ångrar händelser som skett i samband med att de varit fulla

Unga vuxna i åldern 20-27 år minns att alkohol kan leda till oönskade erfarenheter. Det visar en undersökning från TNS Sifo:

  • 3 av 4 (74 procent) av unga personer mellan 20-27 år har känt ånger eller skam för något de gjort eller varit med om när de varit fulla
  • 3 av 4 (76 procent) har någon gång druckit så pass mycket att det fått negativa eller allvarliga konsekvenser
  • Varannan (50 procent) har beskrivit saker som hänt under påverkan av alkohol mer positivt än hur de egentligen upplevde dem.

– Unga överdriver hur roligt de har haft och många ångrar händelser som skett i samband med att de varit fulla. Det var kanske inte så roligt egentligen, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget.

Ett nej betyder mycket 

Systembolaget hoppas att unga vuxna ska reflektera och säga nej till att köpa ut till yngre syskon och kompisar.

- Ett nej betyder mycket och här har de unga vuxna en nyckelroll, säger Lennart Agén.

Varför langa?

Tio tips som gör det lättare att säga nej om lillebror eller lillasyster vill att du ska köpa ut.

Läs artikeln