Om ditt syskon vill att du ska köpa ut

Ungefär hälften av alla 16-åringar som dricker skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte fick den från någon de känner. Här får du 10 tips att säga nej om lillebror eller lillasyster vill att du köper ut.

Ta ställning

”Nej” är en bra start.

Varför inte lägga till att det skulle kännas riktigt jobbigt om du hade köpt ut och något skulle hända?

Ett nej som hjälper

Om du säger nej är det långt ifrån säkert att ditt syskon skaffar alkohol från annat håll. Varannan 16-åring som dricker skulle avstå om de inte fick alkohol från någon de känner. 

Även om du litar på ditt syskon vet du kanske inte hur hen reagerar på alkohol. Yngre gör oftare dumma saker när de druckit jämfört med om de är nyktra. Du vet ju inte heller vilka situationer syrran eller brorsan kan hamna i.

Du är en förebild

Din syster eller bror lyssnar på dig. Du har varit en förebild hela livet och nu kan du ta vuxet ansvar genom att säga nej. Säg att du inte tycker att alkohol är en så bra idé, även om du själv drack i samma ålder.

Prata om varför din syster eller bror vill ha alkohol. Lyssna och dela med dig av dina erfarenheter, hur det var för dig. Det var inte så länge sedan, men nu är du äldre och vet bättre.

Nej av rädsla

Säg (och mena det) att du blir orolig och rädd över vad som kan hända och inte kan koppla av om du köper ut.

Hänvisa till att mamma och pappa nog skulle bli besvikna på dig om du köpte ut.

Föräldrarna och lagen

Varför inte tipsa era föräldrar om att snacka alkohol med ditt syskon redan när du tror att småsyskonet börjar uppmärksamma alkohol? Då kanske du slipper frågan längre fram.

Skyll på att det är olagligt. Även om ni båda vet det redan …

Tipsen är framtagna med hjälp av psykolog Bengt Grandelius.