Om ditt syskon vill att du ska köpa ut

Att be ett äldre syskon köpa ut är ett av de vanligaste sätten att få tag i alkohol. Och de som köper ut tror ofta att småsyskonet annars skulle få tag i alkohol från okända. Men varannan tonåring skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte fick den från någon de känner.

Ung kvinna i randig tröja sitter vid en sjö och tittar på sin yngre syster som står i strandkanten med en hund i koppel.

För småsyskon är en storebror eller storasyster ofta en förebild. Sex av tio småsyskon säger att deras äldre syskon påverkar deras val i livet, visar en undersökning som TNS-Sifo gjort på uppdrag av Systembolaget. Och fyra av tio småsyskon ber någon gång ett storasyskon om alkohol.

Många unga minns hur alkohol påverkar eller påverkat dem – tre av fyra har skämts eller ångrat saker som hänt på fyllan. Hälften säger också att de förskönat saker efteråt.

Men trots oro för småsyskon och andra yngre, köper en del storasyskon ut. Man gör det för att vara schyst eller för att man tror att ens syskon annars skaffar alkohol från annat håll. Siffror från Sifo visar att tre av tio mellan 2027 år är oroliga för att okända vuxna köper ut till deras syskon.

Även om du litar på ditt syskon vet du kanske inte hur hen reagerar på alkohol. Yngre gör oftare dumma saker när de druckit jämfört med om de är nyktra. Du vet ju inte heller vilka situationer syrran eller brorsan kan hamna i.

Faktum är att om du säger nej är det långt ifrån säkert att ditt syskon skaffar alkohol från annat håll. Varannan 16-åring som dricker skulle avstå från att skaffa alkohol från någon de inte känner. Det om något är en bra anledning att säga nej, om ditt syskon ber dig köpa ut.

5 tips på hur du kan säga nej

Nej kan vara det finaste ordet du kan ge ditt yngre syskon. Här tipsar vi om hur:

  1. Ta ställning. ”Nej” är en bra start. Förklara att det skulle kännas riktigt jobbigt om något hände, när du köpt ut.
  2. Var en förebild. Din syster eller bror lyssnar på dig. Säg att du inte tycker att alkohol är en så bra idé, även om du själv drack i samma ålder. Prata om varför din syster eller bror vill ha alkohol. Lyssna och dela med dig av dina erfarenheter, hur det var för dig. Det var inte så länge sedan, men nu är du äldre och vet bättre.
  3. Berätta att du är orolig. Säg (och mena det) att du blir orolig och rädd över vad som kan hända och inte kan koppla av om du köper ut.
  4. Skyll på föräldrarna! Hänvisa till att mamma och pappa nog skulle bli besvikna på dig om du köpte ut. Eller varför inte tipsa föräldrarna om att snacka alkohol med ditt syskon? Då kanske du slipper frågan längre fram.
  5. Skyll på att det är olagligt. Även om ni båda vet det redan …

Varför langa?

Tio tips som gör det lättare att säga nej om lillebror eller lillasyster vill att du ska köpa ut.

Läs artikeln