5 tips till föräldrar om alkohol

Oftast händer det i tonåren. Fest är inte längre chips, sockerdricka och fredagsmys. Istället blir alkoläsk och öl spännande för många barn. Frågorna snurrar om hur du som förälder ska tackla situationen. Här får du hjälp på vägen.

Mörkhårig  kläddtonårstjej i vitt tittar in i kameran med en hand på höften och den andra sträckt rakt fram med handflatan uppåt.

1. Bjuda hemma eller inte?

Många bjuder på ett glas hemma för att avdramatisera drickandet och lära sin tonåring vad de tror är ett sunt förhållande till alkohol. Problemet är att unga främst dricker för att bli berusade och kanske dricker vidare ute med kompisarna. Men de som får dricka tidigt hemma dricker mer senare i livet och löper större risk att bli beroende. Grundregeln är att ju senare alkoholdebuten sker, desto bättre.

Far och son grillar majs och potatis på liten grill i lantlig miljö.

Tvivla aldrig på din betydelse som förälder.

2. Köpa ut eller inte?

Föräldrar som köper ut tänker ofta att de då kan kontrollera hur mycket dottern eller sonen dricker. Det är långt ifrån säkert. Unga kan få mer alkohol från andra håll. Och de kan bjuda andra. I värsta fall händer något med ditt barn eller någon av dennes kompisar. Dessutom är det olagligt.

Mor och son i tonåren med ryggarna mot en vägg.

3. Du är en förebild

Tvivla aldrig på din betydelse som förälder. Din tonåring lyssnar och tar in vad du säger om du visar att du menar det. Det är också viktigt hur du själv agerar och det kan kräva lite extra eftertanke, till exempel att bara dricka alkohol till maten, inte i veckorna eller om du ska köra. Sådant betyder mycket på sikt. På så vis visar du att det går att säga nej och sätta egna gränser.

Tonårsdotter och mamma på cyklar tittar på varandra och skrattar. I bakgrunden en golfbil.

Prata gärna med andra föräldrar om hur de tänker

4. Prata med andra föräldrar

Prata gärna med andra föräldrar, särskilt föräldrar till din tonårings kompisar, om hur de tänker och förhåller sig till alkohol. Kanske kan ni finna gemensamma regler och hjälpa varandra att hålla ett öga på era tonåringar? Det gör att ni vet hur det ligger till med ”alla andra får”-argumentet. En del föräldrar turas om att ta kvällspromenader på helgerna. Det är en trygghet för ungdomarna att det finns vuxna på stan.

Två pappor samtalar med varandra på kafé.

5. Prata ihop er och lär känna kompisar

Kom överens med din partner så att ni följer samma linje. Det gäller även om ni har separerat och är ni osams får ni lägga det åt sidan. Även nya respektive bör veta vad ni har bestämt. Det kan också vara bra att prata med äldre syskon. De kan få frågan om att köpa ut och har ni pratat så vet de vad som gäller. Du kan också försöka lära känna din tonårings kompisar genom att öppna dörrarna hem till er. Kontakter med vuxna är nästan alltid uppskattat.

Bild ur grodperspektiv på två tonåringar som med händerna i kors tittar upp på en vuxen person.

 

Visste du att…

För varje år som alkoholdebuten skjuts upp minskar risken för framtida beroende.

(Age at drinking onset and alcohol dependence: age at onset, duration, and severity. Hingson, Heeren, Winter. 2006)

 Texten bygger på boken Tonårsparlören, broschyren Ja eller nej, tidigare artiklar på systembolaget.se och en intervju med psykolog Bengt Grandelius.