Utbredd ”snäll-langning” bland unga vuxna

En av tre 20–28 åringar har någon gång köpt ut till en person under 20 år. Var fjärde ung vuxen tycker också att det är mer okej att langa vid särskilda tillfällen till exempel valborg eller skolavslutning, än annars. Det visar en ny Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Systembolaget.

Varför tror de tillfrågade att unga vuxna köper ut alkohol? 

67 procent tror att man köper ut för att det känns tryggare att själv gördet än att någon okänd skulle göra det. En sorts ”snäll-langning” där man köper ut av omtanke. En undersökning från CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) visar däremot att varannan 16-åring skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte fick det från någon de känner väl. 

Omtanken blir felriktad och man underskattar vikten av ett nej, då många hade avstått alkohol om de inte fick det från någon de nner. 

Köpa ut och langa - lika och samma 

Unga vuxna gör skillnad på att köpa ut och att langa. De ser det inte som langning när de köper ut till yngre syskon eller kompisar. I deras ögon är en langare en okänd person som tar betalt för att köpa ut eller på annat sätt förse ungdomar med alkohol - utan att ha en tanke på konsekvenserna. Köpa ut, enligt unga vuxna, är något man gör till någon man har en relation till och för att vara schysst.  

Oavsett vilket ord man använder så handlar det om samma sak. Alkohol blir tyvärr inte mindre skadligt för att man langat den med omtanke. Lagen gör inte heller skillnad. Langning är att överlåta alkohol till en person som ännu inte fyllt 20 år. Det gäller även om det är en present,till exempel till studenten, och det spelar ingen roll hur mycket eller lite det är.

Svårt att säga nej

Unga vuxna vill ha hjälp att säga nej till att köpa utPå frågan vilka man tror att det är svårast att säga nej till svarar unga vuxna att de tror att det är svårast att säga nej till kompisar (32 procent) eller till pojk- eller flickvänner (också 32 procent).