5 skäl till att unga inte ska dricka

För mycket alkohol är farligt för alla och särskilt för unga.

 Ung tjej står framför badrumsspegeln och mår illa.

  1. Hjärnan utvecklas ända upp till 25-årsåldern och det gör att unga hjärnor löper ännu större risk att skadas av alkohol än äldre hjärnor.
  2. De flesta vuxna märker när de börjar bli fulla och ser konsekvenserna av att bli berusad. Unga har inte alltid samma förmåga och riskerar att råka illa ut i högre utsträckning. Kläder som går sönder, gräl, slagsmål, olyckor, oskyddat sex och sex man ångrar är exempel på oönskade följder.
  3. Personligheten och självkänslan utvecklas mycket i tonåren. Om man vänjer sig vid att det behövs alkohol för att till exempel våga snacka med folk, flörta eller ha roligt, kan det bli en vana som är svår att bryta. Många känner kanske att alkoholen ger bra självförtroende och underlättar i början, men i det långa loppet kan det leda till en sämre självkänsla.
  4. Risken för beroende, sociala problem och andra negativa konsekvenser är större bland de som alkoholdebuterar tidigt och dricker mycket.
  5. Tonåringar som dricker alkohol provar oftare narkotika än de som inte dricker alkohol. 

 

Två unga kvinnor sitter på en bänk och pratar. Den ena ser ut att förklara någonting för den andra.

Säg nej!

"Kan du köpa ut?" Frågan kan komma och det kan kännas svårt att säga nej, även om du vet att det är det rätta. Här får du 4 tips hur du säger nej på ett smart sätt.

Läs artikeln