”Utan hjälp hade jag inte levt idag”

När Mats Magnusson var som bäst var han en av Europas bästa målskyttar. Men åren efter fotbollskarriären präglades av alkoholproblem och hemlöshet. Idag är Mats nykter, han har jobb och en ny familj. – Hade jag inte fått hjälp hade jag legat på en kyrkogård idag. Det är jag övertygad om, säger han.

En svartvit bild på en ung Mats Magnusson som spelar fotboll. Han är i rörelse och i bakgrunden syns en motspelare som ligger på marken och en fullsatt publiksektion.Mats Magnusson var fortfarande tonåring när han slog igenom i Malmö FF 1981. Det var början på en framgångsrik fotbollsresa som tog honom både till landslaget och utländska proffsklubbar innan karriären avslutades i början på 1990-talet. Framför allt förknippas Mats Magnusson med den portugisiska toppklubben Benfica där han under fem säsonger vräkte in mål och avgudades av supportrarna.

Mats var 30 år gammal när han slutade spela fotboll och livet fungerade bra. Han jobbade på en mäklarfirma och levde ett stabilt familjeliv. Men alkoholkonsumtionen ökade successivt och skapade problem.

– Jag hade alltid känt att jag kunde dricka mer än andra och jag kan inte riktigt svara på när det gick överstyr, men det kan ha varit kring 2008 när jag hade en sämre period på jobbet. Lite olika saker hände och jag drack för att må bättre. Det blev en ond cirkel.

Frånskild och hemlös

Mats Magnusson blev av med jobbet, han kom efter med räkningarna och blev skuldsatt. Elen stängdes av. Han vräktes och var nu både frånskild och hemlös. Eftersom han hjälpte till som tränare i en fotbollsförening hade han nycklar till klubblokalen och tillbringade nätterna där i tron att ingen visste om det. Men det var en illa dold hemlighet att den forna superstjärnan var hemlös och hade alkoholproblem.

För tio år sedan såddes dock ett frö till förändring. Då blev Mats Magnusson, tillsammans med andra fotbollsikoner, inbjuden till en tv-sänd välgörenhetsmatch med sin gamla klubb i Portugal. På den efterföljande banketten tömde han glas efter glas samtidigt som restaurangens TV-skärmar visade repriser från matchen. Mats såg sig själv kraftigt överviktig med Benficas röda matchtröja spänd över magen – han snubblade och ramlade omkull på planen, flera gånger. Detta på samma plats där han under karriären vördats av 100 000 personer på läktarna.

Han skämdes. Inte för drickandet, som han fortfarande ansåg sig ha kontroll över, utan för övervikten. Men det där fröet till förändring som såtts började gro och när en god vän från fotbollen, entreprenören och Malmö FF-profilen Erling Pålsson, några månader senare konfronterade Mats och stack hål på hans lögner och självlögner blev det starten på ett nytt liv.

– Jag hade intalat mig att jag hade kontroll på drickandet och att mitt enda problem var att jag var arbetslös. Men den dagen blev jag avslöjad. "Du kan sluta ljuga nu", sa Erling och erbjöd sig att hjälpa till med jobb och boende. Han har ett hjärta av guld.

"Behandlingen var magisk"

Men kravet var att Mats Magnusson skulle söka hjälp och några veckor senare skrevs han in på Nämndemansgården. Han var 47 år gammal och det var dags att sluta ljuga.

– Jag drack ingenting efter mötet där jag blev avslöjad. När jag skrevs in på behandlingshemmet berättade personalen att jag var en av få som kommit dit nykter – någonsin.

Han beskriver behandlingshemmet som något magiskt.

– Min terapeut förstod min ångest och den skam jag känt inför mina barn. Vi diskuterade konsekvenserna av drickandet. Jag blev medveten om mina anhörigas medberoende och den ångest de kände. Det var tufft, men när jag var öppen och bad om hjälp blev jag belönad. Min dotter jublade när jag berättade för henne att jag påbörjat behandling. Mina barn har oroat sig, men alltid gett mig stöd och vi har en bra relation.

En del av dem som arbetar på Nämndemansgården har själva varit missbrukare, vilket Mats Magnusson tycker är en stor fördel eftersom de med sin erfarenhet kan se igenom lögner och ursäkter. Han uppskattar även det andliga inslaget som handlar om att människor behöver sätta sin tillit till en kraft som är större än de själva.

– Jag förnekade problemen nästan in i döden. Men jag tror att någon vakade över mig när jag var nere i helvetet och tog mig upp igen.

Mats Magnusson står på en fotbollsplan med armen om hans son. Sonen har på sig träningskläder och Mats har på sig en Malmö FF-jacka

Nykter i över 10 år

Tre månader efter avslutad behandling ringde varningsklockorna hos anhöriga och vänner. För Mats Magnusson hade bokat en resa till Thailand, utan sällskap.

– Alla trodde att jag skulle åka dit och supa ner mig. Men jag var där i tre veckor utan problem. Jag hade bestämt mig.

På flygplatsen köpte han wienerbröd – och kaffe.

– Det var första gången i mitt vuxna liv jag varit på en flygplats, utanför fotbollen, utan att dricka alkohol. Det var ett uppvaknande och jag ringde min före detta fru och berättade. Det är egentligen ganska sjukt.

Idag har Mats Magnusson varit nykter i drygt tio år, är omgift och har en son på åtta år. Hans hustru, Waldenice, är från Brasilien och talar portugisiska och planen är att tillsammans flytta till Portugal där hon har en syster. Men fram till att det blir verklighet jobbar Mats i en fabrik i Malmö. Han har idag en trygg relation till alkoholen.

– Jag har inga problem med att andra dricker. Jag har alkohol hemma ifall jag får besök och har varit bartender på firmafester, det är ovanligt för en nykter alkoholist och känns rätt häftigt.

Föreläser om sitt liv

För att hjälpa andra är Mats ibland ute och föreläser om sitt liv. Han har även beskrivit sin kamp för att komma på fötter i boken "Masse – helvetet tur & retur". Läsaren får här följa med när Mats Magnusson kontaktar vänner och anhöriga som påverkats av hans drickande.

– Jag har skadat många människor och är öppen med det i boken. Jag blottar mig helt och hållet, om allt som hänt hela vägen ner och upp igen. Det har varit en otrolig resa och jag har haft gott om ursäkter för att börja dricka igen, till exempel när jag tvingades att gå igenom skuldsanering, men jag har aldrig haft några tendenser till återfall. Jag blir aldrig frisk, men jag är nykter och väldigt stolt över vad jag åstadkommit.

Mats Magnusson understryker också hur mycket han uppskattar allt stöd han fått av omgivningen.

– Jag vill tacka alla mina vänner som hjälpt mig, de vet vilka de är.