Uppbrottet blev början på något helt nytt

Slutet på en destruktiv relation, en dag av uppbrott, hade kunnat sluta i katastrof med alldeles för mycket alkohol. Istället blev det precis tvärtom – början på ett helt annat liv för Mathias Holmgren, artisten som kanske är mest känd för sin tid som sångare i Barbados.

 	Mathias Holmgren tittar in i kameran och lutar sig halvt mot en vägg.

– Jag hade ett nytt jobb på gång, började komma igång med träningen igen och kände att jag inte kunde riskera någonting av detta. Det var då jag på allvar bestämde mig för att sluta dricka helt. Det var den 15 augusti 2018, ett datum som alltid kommer att vara speciellt för mig.

Men det var en lång väg till den här dagen. Mathias Holmgren, ursprungligen från västra Värmland, har ett stort umgänge och har alltid gillat fester.

– Jag har aldrig druckit för att jag är deppig, jag har alltid haft fest kring mitt drickande – även när jag suttit ensam hemma med kylen full av öl.

När Mathias berättar sin historia har han just flyttat in till centrala Stockholm igen efter en tid i en närförort. Han har haft Stockholm som bas i 25 år, men gör i olika sammanhang en del röstjobb där hans genuina värmländska dialekt är extra uppskattad. I samband med hans stora livsstilsförändring gjorde han också ett karriärskifte. Artisteriet hade gått trögt ett tag med allt färre bokningar trots att han tog mindre och mindre betalt.

Stod inte ut med all fylla

– Artistbranschen är tuff, det gick helt enkelt inte så bra för mig längre. Och samtidigt, när jag själv slutat dricka, stod jag inte ut med alla fulla människor som finns omkring en när man uppträder.

Mathias började fundera på andra yrkesmöjligheter. Han har tidigare arbetat i klädbutik och är intresserad av mode, så när han fick syn på en annons där ett stort varuhus var på jakt efter en personal shopper sökte han – och fick – jobbet.

– Jag blev så otroligt glad! Nu ser jag också likheter mellan mina olika yrken. Det handlar om att hjälpa människor att känna sig bekväma, bli nöjda och glada – precis vad som gäller när man skräddarsyr en underhållningskväll.

Han jobbar inte riktigt heltid och hinner därför hoppa in extra som artist när det dyker upp något som han verkligen vill göra. Guldjobb, kallar han de uppdragen, som sångare eller DJ.

– Det bästa är att jag har ett helt vanligt jobb med trygg inkomst och semester. Och att jag får åka hem när arbetsdagen är slut.

Det var 2013 som han första gången tänkte tanken att han kanske drack lite väl mycket.

– Jag började ljuga och jag skämdes när jag gick till Systembolaget på vardagar. Jag skämdes också när jag pantade ölburkar och började skämtsamt och lögnaktigt beskriva hur jag "haft fest i helgen", fast jag bara suttit ensam – och utan att någon ens kommenterat mängden burkar.

Mathias Holmgren står i en klädbutik och håller i två plagg. Han ler in i kameran.

Destruktiv period

Artistbranschen är av tradition tillåtande när det gäller alkohol, även om det på de kryssningar där Mathias uppträdde var nolltolerans som gällde.

– Men självklart var det efterfester i hytterna. Och så kunde man ju köpa med sig alkohol hem till tax free-priser.

Det gick ett par år och Mathias hade en relation med en man som drack extremt mycket. Nu följde en destruktiv tid med olyckor, borttappade telefoner, rena fylleslag, ångest och dagar som bara sovs bort. Utan hund hade han nog inte kommit ut och rört på sig alls, är Mathias egen slutsats.

– En natt när jag var ute med hunden slet hon sig och jag var förstås jättefull, gormade och skrek så grannarna till slut ringde polisen. Det hände allt möjligt annat också. Jag ramlade och bröt revben, drog på mig skulder, tog även kokain på fester fast jag egentligen var helt emot sådana droger – det var mycket elände under den här perioden.

Ett tag klarade han sig genom att omvandla det som hänt till "roliga historier" som han roade kollegorna med under underhållningsuppdragen på färjorna.

– De ville alltid höra om mina eskapader, men innerst inne var jag nog rätt ledsen eftersom karriären inte gick som jag ville. Jag började få panikångest och tänkte att det kunde ha samband med att jag drack så mycket.

Det blev början till ett par olika läkarkontakter för att "lära sig dricka lagom", något som med hjälp av läkemedel fungerade ett tag. Nu är vi framme vid 2017 och Mathias är återigen i en turbulent relation.

– Vi drack inte så mycket ihop. Jag åt bättre och kom igång med träningen, men relationen tärde ändå på mig. Jag blev sårad och det var allt annat än stabilt.

De två bodde inte ihop och när de inte träffades var det som att Mathias skulle "dricka igen allt som de inte konsumerat tillsammans. Och på så sätt dämpa ångesten som relationen skapade.

– Det blev förstås fruktansvärt. En gång vaknade jag helt blodig med ett sår över bröstkorgen och hade ingen aning om vad som hänt. Jag vet fortfarande inte vad som hände den gången, men gissar att jag ramlat över något av glas, kanske ett bord.

Vid den här tiden hade han lyckan att träffa en kvinna som kom att bli hans bästa vän. Tillsammans bestämde de att "det fick räcka". Mathias bröt upp ur sin relation och åkte till beroendeakuten på S:t Görans sjukhus tillsammans med sin nyfunna vän som sedan dess varit ett av hans viktigaste stöd.

– Jag hade bestämt mig för att sluta helt. Jag insåg att det där med "lagom" aldrig skulle fungera för mig, och nu fick jag verkligen proffsig hjälp. Det var samtal, uppföljning, provtagningar – ett helt fantastiskt upplägg.

Föreläser och ger råd

Mathias Holmgren tycker om att vara helt öppen med sin livsstilsförändring och hur bakgrunden ser ut. Han föreläser en del digitalt, inte minst i pride- och hbtqi-sammanhang, och ger gärna råd om hur man kan tänka om man står inför en liknande förändring som den han gjort själv.

– Jag kan tycka att det är tråkigt ibland att vara nykterist, det är inte så konstigt. Och jag kan absolut längta efter ett gott rödvin, men det positiva som min nykterhet har fört med sig är så otroligt mycket större. Det är viktigt för mig att berätta om det.