Hon hittade sin egen väg ur problemen – nu inspirerar Vanja andra unga kvinnor

– Jag är så glad att jag knäckte koden för hur jag skulle hantera mina alkoholproblem, och nu märker jag att jag får många efterföljare. Vanja Wikström, entreprenör och influencer, tycker att det känns bra och meningsfullt att hon via sina plattformar på sociala medier kan inspirera andra. Själv hade hon ingen förebild alls när hon tog itu med sina problem för ungefär åtta år sedan.

Vanja Wikström iklädd en mörkrosa kappa sitter på en mur bredvid en väg. Hon tittar leende in i kameran
Till slut orkade inte Vanja Wikström med fler ångestfyllda uppvaknanden. Hon hittade sitt eget sätt att hantera alkohol, något som nu inspirerar andra unga kvinnor att ta itu med destruktiva mönster.

– Samtidigt är det förstås sorgligt att det är så många unga kvinnor som känner igen sig i min berättelse, säger hon.

Vanja Wikström förskönar ingenting när hon berättar om åren mellan 13 och 35. Nu är hon lite över 40.

– Det är ju en sorgligt lång tid som jag ägnade åt att hitta olika strategier för att bemästra mina problem. Att jag aldrig tänkte på att bara sluta har att göra med att alkohol är så normaliserat i festsammanhang att det inte ens kom för mig att det går att avstå.

Hon beskriver sina tidigare destruktiva mönster:

– När jag väl hade börjat kunde jag inte sluta dricka. Jag har haft hur många black-outer som helst och kunde hålla på tills jag var nästan medvetslös. Jag blev helt gränslös som berusad och gjorde massor av galna saker.

Samtidigt med den egna ångesten som detta skapade blev hon påhejad av vissa.

– Jag hade kompisar som tyckte att jag var som en hel cirkus när jag drack. Jag fick höra att ingen var så rolig som jag. Skulle man investera i alkohol skulle pengarna läggas på mig, så gick snacket.

Orkade inte längre

Men en midsommarhelg för åtta år sedan hade hon själv fått nog av ångestfyllda uppvaknanden.

– När man inte vet vad som hänt föreställer man sig att det är det värsta-värsta. Och även om det inte är fullt så illa är det ändå hemska saker som hänt. Jag orkade helt enkelt inte med det längre.

Vid det laget hade Vanja Wikström, som så många andra med liknande problematik, försökt komma tillrätta med sitt problematiska mönster genom att skapa en mängd olika regler för sig själv.

– Det var allt det vanliga – och ingenting fungerade, förstås. Jag skulle bara dricka en sort, det skulle vara en massa vatten, eller så skulle någon kompis ta hand om mitt kort så jag inte kunde betala. Allt sådant där är bara självbedrägeri, när jag börjat dricka hade jag kunnat stjäla från baren bara för att få ha kvar känslan jag uppnått.

Så vad hittade hon för lösning som fungerat i åtta år? Jo, att aldrig någonsin dricka i festliga sammanhang utanför det egna hemmet. Utan undantag.

– Jag skulle aldrig utsätta mig för att skåla i minsta glas bubbel på en släktfest, en parmiddag eller en after work. Den enda gång jag kan ta mig ett glas vin är hemma med
min egen familj.

Vanja Wikström berättar att hon försökte sluta dricka helt, men saknade att kunna ta ett glas rött till en god ostbit.

– Då bestämde jag mig för det här förhållningssättet och det har fungerat perfekt i åtta år. Jag har inte haft ett enda bakslag. Men det gäller förstås att hitta sin egen väg ur
problem. Att dricka hemma men inte borta kanske skulle vara katastrofalt för någon annan som utan problem klarar ett glas bubbel ute, men kan spåra ur hemma.

Vanja Wikström sitter vid ett bord som är prytt med en bukett blommor och ljusstakar. På bordet står en laptop där man skymtar hennes hemsida. Vanja har en randig tröja och tittar in i kameran

Finns alltid ett mönster

Vanja Wikström uppmanar personer med liknande problem som hennes eget att identifiera de tillfällen som utgör de största riskerna.

– Det finns alltid ett mönster – bara man är ärlig mot sig själv framträder det ganska snabbt.
I början möttes hon av många frågor om beslutet och tycker att det alltför ofta resoneras fyrkantigt kring just alkoholfrågan.

– Det kunde kännas som att det måste vara svart eller vitt och att inga mellanting är tillåtna, men jag uppmanar verkligen alla att hitta sin egen väg. Det gäller alla områden i livet, inte bara alkohol.

När Vanja Wikström implementerade sin strategi att inte dricka i festsammanhang möttes hon ibland av andras dåliga samvete, en känsla av att "förstöra stämningen" och tvingas ta ansvar för andras problem. På sociala medier har hon varit öppen med sin problematik sedan 2016, där har hon enbart bemötts med förståelse, uppmuntran – och igenkänning.

– Nu är det här en del av min identitet som jag är stolt över, och nu har jag absolut inga problem att förklara min strategi. Jag är gärna med och ger ett lite annorlunda ansikte till alkoholproblem. Jag lägger med jämna mellanrum upp texter om alkohol, problem och nykterhet på bloggen för att informera nya följare om den här delen av mig. Det är otroligt viktigt att jag som har många följare mellan 18 och 40 kan visa upp att personer med alkoholproblem kan se ut som jag – och vara en fullt yrkesverksam tvåbarnsmamma.

Måste vara rädd om sig själv

När intervjun görs har Vanja Wikström just dragit igång ett digitalt koncept som hon kallar "Rimlig träning".

Vanja Wikström har på sig gröna träningstajts och -bh. Hon står i en yogapose och tittar leende in i kameran.

– Jag har alltid hatat träning, men en kvart på rimlig nivå an alla klara av. Många blir stressade av traditionella träningspass, men det här handlar om att kunna lyfta sina barn utan att knäcka ryggen.

Vanja Wikström beskriver sig som en serieentreprenör och skapar bland annat barnprogram på YouTube-kanalen Lekis TV. Hon är en uppskattad livsstilsbloggare och flitig på Instagram.

Just nu drar hon ett tungt lass med ansvar för barn och försörjning då hennes sambo, som kämpat med utmattning och psykisk ohälsa, diagnostiserats med ME/kroniskt trötthetssyndrom.

– Nu måste jag tänka på att vara extra rädd om mig själv. Jag har upptäckt hur bra jag mår av att vara ute i naturen och har återupptäckt skogsmulle-livet ihop med barnen.