Så ger Covid-19 oss en annorlunda vardag

I dag sitter många av oss hemma, ensamma eller tillsammans med andra, frivilligt eller ofrivilligt. Andra är på sin arbetsplats från tidiga morgnar till sena kvällar. Alla i en vardag som inte längre är sig lik.

Närbild på ett butiksgolv som har en klisterlapp med texten "Av omtanke håll avstånd. Vänta här tack"

Oavsett hur vi känner och reagerar, påverkar Covid-19 oss alla. I denna förändrade tid är omtanke viktigare än någonsin.

Omtanke om hälsan har varit Systembolagets ledstjärna sedan starten 1955. Det viktigaste för oss är att du och dina nära mår bra. Att du som handlar hos oss ska känna dig trygg, liksom du som jobbar hos oss, och självklart också du som kommer i kontakt med oss på andra sätt.

Hur har Covid-19 påverkat vårt arbete i butiker och online?

För att minska smittspridning och skapa en trygg miljö för dig som kund och för oss som jobbar på Systembolaget, har vi anpassat våra butiker på flera sätt.

Magdalena Gerger

När det behövs kommer vi att slussa in kunder för att begränsa antalet personer i butik så att alla har möjlighet att hålla avstånd till varandra.

Vi uppmanar de som köar utanför butiken att hålla avstånd. Därför kan du få vänta lite längre i samband med ditt besök hos oss. Vi sätter upp markeringar i golvet och plexiskydd vid kassorna där det inte går att hålla lika stort avstånd.

Det är med omtanke om dig och om oss.

Vi följer myndigheternas rekommendationer och vill att alla stannar hemma när de känner sig förkylda. Det gäller självfallet även vår egen personal vilket ibland leder till att vår verksamhet blir hårt belastad i såväl butiker, som lager och vid leveranser.

För att säkra vårt uppdrag och värna vår personal lär vi nu upp och fasar in nya härliga medarbetare, som kommer från verksamheter som drabbats hårt av den pågående krisen. Det känns jättebra att vi kan hjälpa varandra här.

För alla som är i en riskgrupp är vardagen kanske ännu mer olik än för andra. Det ger upphov till nya problem när det inte går att lämna hemmet. Många vänder sig till oss med frågor om hur man gör för att beställa dryck till sitt hem.

Jag förstår att det kan kännas ovant och frustrerande att ställa om från att handla i en fysisk butik till att nu göra det på nätet i stället. Vi gör allt för att hjälpa dig och hoppas på din förståelse att du kan behöva vänta lite längre när det är många som vänder sig till oss med sina frågor samtidigt.

Visa omtanke om varandra varje dag

Jag vill att vi alla hjälps åt att bidra till en minskad smittspridning. Tvätta händerna ofta, håll avstånd och stanna hemma om du känner dig hängig och förkyld.

Om vi tillsammans visar omtanke om varandra varje dag, kan vi snabbare komma tillbaka till en vardag vi tycker om och känner igen.

Ta hand om dig.

Magdalena Gerger, vd för Systembolaget

Butiksgolvet i en Systembolagetbutik, med flera klisterlappar med information om att hålla avstånd till andra kunder