Välj en klimatsmartare förpackning

Med klimatsmartare förpackningar som till exempel pappkartong eller PET kan vi minska vårt klimatavtryck. Vill du vara med?

Vet du vilken förpackning som är bäst för klimatet? Den du väljer har betydelse, och tillsammans kan vi göra skillnad genom nya vanor och val.

Systembolaget och klimatet

Klimat- och miljöfrågan är en av vår tids största utmaningar, och på Systembolaget vill vi vara med och bidra till att jorden ska må bra. 

Förpackningar står för en tredjedel av vår totala klimatpåverkan. Med andra ord ett område där vi kan göra stor skillnad: Systembolaget genom vad vi köper in, leverantören med sitt utbud och du som kund genom vad du väljer att lägga i varukorgen.

Olika förpackningars klimatavtryck

Det kan vara svårt att ha full koll på vilka förpackningar som är klimatsmartare och mer miljövänliga än andra. Här kan du läsa om olika typer av förpackningar och vilka avtryck de gör. 

 

Glasflaskor påverkar klimatet mest

Visste du att en glasflaska utan pant är den minst klimatsmarta förpackningen för vin?

Ju tyngre en glasflaska är, desto större blir klimatpåverkan: det går åt mycket energi vid tillverkningen och energin orsakar utsläpp som påverkar klimatet.

Dessutom väger både råvarorna vid tillverkningen och de färdiga glasflaskorna en hel del. Tyngre transporter påverkar klimatet mer än lättare. 

Pappförpackning – lätt att packa

Pappförpackningar är bäst ur klimatsynpunkt: de kräver mindre energi vid tillverkning och är lätta och effektiva att packa vid transporter. Ja, hela hanteringen är lättare – både för dig som kund och för oss i butik. Dessutom släpper pappförpackningen inte in ljus och bevarar därför dryckens egenskaper bra.

 För 0,75–1 liter vin är papp det mest klimatsmarta förpackningsalternativet.

Aluminiumburkar – återvinningsbara

Burkar av återvunnen aluminium är ett bra val eftersom de består av just material som återvunnits och som sedan kan återvinnas igen – och vi är duktiga på det i Sverige! Dessutom är de lätta att hantera, går inte sönder och är effektiva att packa vid transporter. De släpper inte in ljus och är därför bra på att bevara dryckens egenskaper.

PET-flaskor – mindre energikrävande

PET-flaskan kräver mindre energi vid tillverkning och återvinns enkelt. Den väger mindre än glas och är därför lättare att frakta. Precis som läsk och vatten i PET-flaska tar inga av dryckerna i vårt sortiment smak av förpackningen. Dessutom går förpackningen inte sönder. 

Plast i sig är ett bra klimatval så länge förpackningen återvinns, och alla PET-flaskor vi säljer går att panta och återvinna.

Lättare glasflaskor och returflaskor – minska energiåtgång

Det går åt mycket energi vid tillverkning och återvinning av glas. Bäst är därför att välja en returflaska som återvinns efter rengöring, eller en lättare glasflaska med mindre mängd glasmassa.

Lättare glasflaskor håller lika bra som tunga, och det tunnare glaset påverkar inte dryckens kvalitet, smak eller lagringsmöjlighet. Dessutom blir hela hanteringen lättare – både för dig som kund och för oss i butik.

För öl är returglasflaskor den mest klimatsmarta förpackningen.

Hitta klimatsmartare flaskor

Glasflaskor som inte går att panta står för störst klimatpåverkan av våra vanligaste förpackningar. Ska du köpa dryck i glasflaska är det bäst för klimatet att välja returglas – flaskor med pant som kan återanvändas. På andra plats kommer lättare glasflaskor.

Vi har märkt upp lättare glasflaskor, PET-flaskor och returglasflaskor med en blå etikett på hyllan, med märkningen klimatsmartare förpackning. Det gör flaskorna extra synliga i butiken.

För vinflaskor är det samma märkning på alla miljövänligare flaskor. På avdelningen med öl, cider och blanddryck har vi tre olika budskap: Lättare glasflaska, pet-flaska och returglas. Varför? Jo, för att cirka hälften av varorna i den avdelningen redan kommer i en aluminiumburk – vilket är klimatsmartare än både glasflaskor och PET-flaskor. Men istället för att trycka etiketter till alla aluminiumburkar, lyfter vi burken som en klimatsmart förpackning med hjälp av så kallade hyllpratare.

Handlar du online på systembolaget.se kan du söka fram dryck efter förpackningstyp.

Läs mer om våra klimatsmarta märkningar