Klimatsmartare förpackningar

Med lättare glasflaskor och andra klimatsmarta förpackningar kan vi bidra till att minska vårt klimatavtryck. Den potentiella klimatvinsten motsvarar utsläppen från att köra bil jorden runt 1 500 gånger.

En viktig klimatfråga

Klimat- och miljöfrågan har blivit vår tids kanske största utmaning. Som alla företag vill vi bidra till att jorden ska må bra. Hittills har vi mest jobbat med det ekologiska sortimentet. Nästa steg är att bidra till mindre klimatpåverkan. Lättare glasflaskor är ett sätt att göra just det. 

Glasflaskor påverkar klimatet mest

Förpackningarna är det som påverkar klimatet mest när det gäller Systembolaget och dryckerna vi säljer.

Bland förpackningarna är det en av de vanligaste och populäraste som påverkar mest: Flaskor i glas som inte går att panta.

Av allt vin som säljs står glasflaskorna för en betydande andel. Och tittar man på klimatpåverkan jämfört med andra förpackningar är andelen ännu större. 

35% av vinet säljs i glaskflaska, 65% i andra förpackningar. 84 % av klimatpåverkan kommer från glasflaskorna, 16 % från andra förpackningar.

Det enkla sambandet är att ju tyngre glasflaskan är, desto större blir klimatpåverkan. Därför vill vi öka andelen lättare glasflaskor för vin. Lättare glasflaskor är därför uppmärkta med en särskild etikett i butikshyllan.

Än så länge finns bara helflaskor vin uppmärkta, men ambitionen är att glasflaskor i andra storlekar och för andra drycker också ska kunna ha etiketten.

Även PET-flaskor och returglasflaskor, andra förpackningar som är klimatsmartare än tyngre glasflaskor för engångsburk, är extra synliga med egen etikett. Tillsammans går alla flaskor under namnet klimatsmartare flaska. Det går också att söka på förpackning på systembolaget.se.

Varför är tyngre glasflaskor sämre för klimatet?

Så gjorde vi jämförelserna

Jämförelserna är gjorda för att illustrera klimatpåverkan på ett enkelt sätt. De bygger på teoretiska beräkningar och uttrycker en potentiell eller ungefärlig klimatvinst. Den verkliga vinsten avgörs av hur många glasflaskor som blir av lättare glas.