Systembolaget ska banta 500 ton
2016 använde EU-medborgaren i snitt 198 plastpåsar om året och Systembolaget sålde 86 000 000 plastpåsar. Till 2020 strävar vi att halvera försäljningen av plastpåsar. Detta skulle innebära en minskning med 500 ton plast och 1200 ton CO2.
Det tar flera hundra år för plastpåsar att brytas ned i naturen dessutom orsakar de klimatutsläpp vid tillverkningen. I hav och natur har plastpåsar blivit ett stort problem och drabbar fiskar och andra djur.
Flergångskassar som vi erbjuder
Systembolagets vanliga plastpåsar är till viss del redan miljövänliga så till vida att de är gjorda av sockerrör och inte fossila bränslen. Men detta innebär tyvärr inte att påsen bryts ner i naturen snabbare. Det tar 50-400 år innan de plastpåsar som hamnar i naturen har brutits ned.
Att använda en väska eller påse du redan äger är alltid det bästa alternativet för klimatet men vill du ha något som är anpassat för våra drycker så har vi tagit fram tre hållbara flergångskassar att välja mellan.
Systembolagets lilla svarta
Kassen är tillverkad av återvunna PET-flaskor, har optimal design för våra produkter och exakt samma mått som den klassiska påsen. Flergångskassen är lätt att vika ihop och får smidigt plats i fickan. Den är faktiskt på alla sätt ett smartare alternativ till plastpåsar.
Systembolagets lilla svarta
Pris: 25 kronor
Material: återvunna PET-flaskor
Hållbarhet: är testad för 8 kilo och rymmer motsvarande fem vinflaskor, åtta burkar (50 centiliter), tolv burkar (33 centiliter) eller en box.
Skötsel: Torkas enkelt av med våt trasa
Färg: Svart
En nyans av grått
En flergångskasse av återvunnen plast med enskilda fack för flaskor. Med extra långa handtag är den smidig att hänga över axeln. Något större än våra andra kassar men möjlig att vika ihop och praktisk att ta med i väskan.
En nyans av grått
Pris: 35 kronor
Material: Återvunnen plast
Hållbarhet: Testad för 10 kilo
Tryck: Vattenbaserat
Skötsel: Torkas enkel av med våt trasa
Färg: Grå
Tygkasse av återanvända hotellakan
Systembolaget har också tagit fram en tygkasse. Ofta är problemet med tygkassar själva bomullsproduktionen, som i sig tär på miljön. Bland annat går det åt mycket vatten och kemikalier. Råvaran till vår bärkasse är däremot inte nyproducerad, utan lakan som återanvänts från svenska hotell. Istället för att kasseras, bli till trassel eller stoppning, får sängkläderna ett andra liv som en hållbar kasse.
Tygkasse av återvunna hotellakan
Pris: 49 kronor
Tvätt: 40 grader. Tål torktumling men hängtorkning är bättre ur miljösynpunkt
Material: Uttjänta hotellakan av bomull/polyester från hotell i Sverige
Hållbarhet: 7 kg eller 4-5 helflaskor. Testad att klara 25000 lyft med ryck
Tryck: Vattenbaserat