Plastbanta - välj en kasse som håller

Tack vare våra kunder har vi blivit nästan 150 ton lättare! Antalet kundbesök ökade 2019 men försäljningen av plastpåsar minskade. Jämfört med 2016 sålde vi 13 000 000 färre påsar vilket motsvarar 148,7 ton plast. Det är en bra början men än är vi inte framme vid målet att halvera antalet plastpåsar vi säljer till 2020. Vi informerar och erbjuder hållbara alternativ för att nå vårt mål.

Systembolaget ska banta 500 ton  

2016 använde EU-medborgaren i snitt 198 plastpåsar om året och Systembolaget sålde 86 000 000 plastpåsar. Till 2020 strävar vi att halvera försäljningen av plastpåsar. Detta skulle innebära en minskning med 500 ton plast och 1200 ton CO2.

Det tar flera hundra år för plastpåsar att brytas ned i naturen dessutom orsakar de klimatutsläpp vid tillverkningen. I hav och natur har plastpåsar blivit ett stort problem och drabbar fiskar och andra djur.

Flergångskassar som vi erbjuder


Systembolagets vanliga plastpåsar är till viss del redan miljövänliga så till vida att de är gjorda av sockerrör och inte fossila bränslen. Men detta innebär tyvärr inte att påsen bryts ner i naturen snabbare. Det tar 50-400 år innan de plastpåsar som hamnar i naturen har brutits ned.

Att använda en väska eller påse du redan äger är alltid det bästa alternativet för klimatet men vill du ha något som är anpassat för våra drycker så har vi tagit fram tre hållbara flergångskassar att välja mellan.

Systembolagets lilla svarta

Kassen är tillverkad av återvunna PET-flaskor, har optimal design för våra produkter och exakt samma mått som den klassiska påsen. Flergångskassen är lätt att vika ihop och får smidigt plats i fickan. Den är faktiskt på alla sätt ett smartare alternativ till plastpåsar.

 

Systembolagets lilla svarta

Pris: 25 kronor

Materialåtervunna PET-flaskor

Hållbarhet: är testad för 8 kilo och rymmer motsvarande fem vinflaskor, åtta burkar (50 centiliter), tolv burkar (33 centiliter) eller en box.

Skötsel: Torkas enkelt av med våt trasa

Färg: Svart

En nyans av grått

En flergångskasse av återvunnen plast med enskilda fack för flaskor. Med extra långa handtag är den smidig att hänga över axeln. Något större än våra andra kassar men möjlig att vika ihop och praktisk att ta med i väskan.

 

En nyans av grått

Pris: 35 kronor

Material: Återvunnen plast

Hållbarhet: Testad för 10 kilo

Tryck: Vattenbaserat

Skötsel: Torkas enkel av med våt trasa

Färg: Grå

Tygkasse av återanvända hotellakan

Systembolaget har också tagit fram en tygkasse. Ofta är problemet med tygkassar själva bomullsproduktionen, som i sig tär på miljön. Bland annat går det åt mycket vatten och kemikalier. Råvaran till vår bärkasse är däremot inte nyproducerad, utan lakan som återanvänts från svenska hotell. Istället för att kasseras, bli till trassel eller stoppning, får sängkläderna ett andra liv som en hållbar kasse.

Tygkasse av återvunna hotellakan

Pris: 49 kronor

Tvätt: 40 grader. Tål torktumling men hängtorkning är bättre ur miljösynpunkt

Material: Uttjänta hotellakan av bomull/polyester från hotell i Sverige

Hållbarhet: 7 kg eller 4-5 helflaskor. Testad att klara 25000 lyft med ryck

Tryck: Vattenbaserat