Gå till huvudinnehåll

Systembolagets lilla svarta

En plastpåse används i regel mindre än 25 minuter men det tar flera hundra år för naturen att bryta ned den. Nu lanserar vi ett mer hållbart alternativ: en snygg, svart och klimatsmart flergångskasse.

Återvunna PET-flaskor blir påse

Den nya kassen är tillverkad av återvunna PET-flaskor, har optimal design för våra produkter och exakt samma mått som den klassiska påsen. Flergångskassen är lätt att vika ihop och får smidigt plats i fickan. Den är faktiskt på alla sätt ett smartare alternativ till plastpåsar.

Förbrukningen av plastpåsar ska minska

EU-medborgaren använder i snitt 198 plastpåsar om året och varje år säljs 86 000 000 plastpåsar på Systembolaget. Till 2020 strävar nu Systembolaget  att halvera försäljningen av plastpåsar. Detta skulle innebära en minskning med 500 ton plast och 1200 ton CO2.

Plastpåsar står för en mycket stor del av nedskräpning i Sverige och i naturen skadar påsarna djur, fiskar och natur.

Systembolagets vanliga plastpåsar är redan till viss del miljövänliga. Påsarna är gjorda av sockerrör vilket innebär att själva tillverkningen av påsen använder mindre koldioxid än när påsarna görs med fossilt bränsle. Men detta innebär tyvärr inte att påsen bryts ner i naturen snabbare. Det tar 50-400 år innan de plastpåsar som hamnar i naturen har brutits ned.

Hjälp oss spara på klimatet genom att använda våra påsar om och om igen.

Flergångskasse gjord av återvunna PET-flaskor

Pris: 25 kronor

Hållbarhet: är testad för 8 kilo och rymmer motsvarande fem vinflaskor, åtta burkar (50 centiliter), tolv burkar (33 centiliter) eller en box.

Skötsel: Torkas enkelt av med våt trasa

Färg: Svart

Vi hjälper dig att göra klimatsmarta val

Allt fler vill göra allt mer medvetna val. Här hittar du tips för hur du kan göra det hos oss.