Ekologiskt på Systembolaget

Ekologiska drycker är populära på Systembolaget. Vi arbetar för ett brett ekologiskt utbud.

På ett vitt trägolv ligger jordiga handskar, spade, vindruvor, humle och spannmål.

Försäljningen av ekologiska varor på Systembolaget har gått stadigt uppåt sedan hösten 2013. Mer än var tionde såld flaska eller burk som säljs är numera ekologisk.

2018 ökade försäljningen med 9 procent jämfört med året innan. Det betyder intresset för eko-certifierade drycker är stort och fortfarande växer. 

Brett ekologiskt utbud

Vi jobbar hela tiden för att bredda det ekologiska utbudet. Tanken är att du ska kunna välja eko oavsett smak och plånbok. 2011 hade vi drygt 700 ekologiska drycker i sortimentet – idag fler än 1 700.

Systembolaget satsar på eko för att kunderna vill ha det och för att vi faktiskt har en chans att göra skillnad. Som stor inköpare kan vi påverka och få fler odlare att ställa om till ekologiskt jordbruk, något som ofta tar lite tid.

Utvecklingen av ekologiskt på Systembolaget

För några år sedan satte vi som mål att 2020 ska minst 10 procent av allt vi säljer vara ekologiskt (i volym räknat). Även om målet då kändes ambitiöst så nåddes det redan 2016. Då var andelen ekologiskt drygt 11,6 procent. Den siffran steg till 12,98 procent 2018. I försäljningsvärde är siffran nära 15 procent.

- Vi är väldigt glada över att andelen ekologiskt fortsätter att öka, särskilt på ölsidan, säger kategorichef Märta Kuylenstierna. Utan våra leverantörer hade det inte varit möjligt och vi vill givetvis även tacka kunderna.

Ekologiskt vin störst    

2018 sålde Systembolaget mer än 44,8 miljoner liter ekologiskt vin, 16,5 miljoner liter ekologiskt öl, 2,6 miljoner liter ekologisk cider och blanddryck, 900 000 liter ekologisk sprit och 780 000 liter ekologisk alkoholfri dryck. Vin och öl är alltså de två största ekologiska dryckeskategorierna på Systembolaget men de övriga vinner mark. Procentuellt var ekologisk cider och blanddryck det som ökade mest under 2018. 

Vin är den kategori som 2018 hade störst ekologisk andel med 22 procent
följt av alkoholfritt på 21,8 procent. 

Vy över butik.

Därför finns Systembolaget

Vi säljer alkohol men begränsar samtidigt alkoholproblemen. Alkoholens negativa sidor skulle drabba fler utan vår ensamrätt. Vi finns framför allt för barn och familjer, som skulle drabbas om en beroende förälder eller partner kunde få tag i alkohol lika enkelt som ett paket mjölk.

Lär dig mer