Gå till huvudinnehåll

Systembolaget går med i Global Deal

Systembolaget har anslutit sig till Global Deal, ett initiativ för ökad social dialog mellan arbetsmarknadens parter och länders regeringar.

Global Deal syftar till att genom social dialog förbättra anställningsvillkoren och öka produktiviteten i globala leverantörskedjor.

Närbild av två knäppta händer som målats för att se ut som jordklotet.
Global Deal startades av Sveriges statsminister Stefan Löfvén och har utformats i samarbete med The organisation for economic co-operation and development, OECD, och International labour organization, ILO. Agenda 2030 innehåller ett specifikt mål om anständiga arbetsvillkor och inkluderande tillväxt. Global Deal är en del i att nå det målet.

– Systembolaget arbetar sedan länge med att stärka arbetsvillkoren i leverantörskedjan. Medverkan i Global Deal är en naturlig del i det arbetet, säger Tommy Nykvist, enhetschef hållbar leverantörskedja.

– Målet är att vi, genom systematiska samarbeten och dialog med berörda beslutsfattare, ska adressera och hantera alla inrapporterade potentiella överträdelser mot reglerna om goda arbetsvillkor samt stärka arbetarnas röst i dialogen med arbetsgivare. Arbetet sker bland annat tillsammans med Internationella Unionen, IUF, de nordiska alkoholmonopolen och amfori BSCI.

Grunden för Global Deal är en deklaration för länder, företag, fackföreningar och andra organisationer. 16 länder har redan gått med, däribland Sverige, Argentina, Chile och Sydafrika. 18 fackföreningar, 10 företag – bland annat HM, Telia och ICA – och 6 organisationer som ILO, Global Compact och Oxfam har också anslutit sig.

Vi hjälper dig att göra klimatsmarta val

Allt fler vill göra allt mer medvetna val. Här hittar du tips för hur du kan göra det hos oss.