Gå till huvudinnehåll

Högt i tak och stor vilja i Verona

120 leverantörer, producenter och andra intressenter i vinindustrin fanns på plats när Systembolaget nyligen ordnade en hållbarhetsdag i Verona, Italien.

Att valet föll på Italien var ingen slump. Italien är ett viktigt vinland för många svenskar och det land som levererar mest vin till den svenska marknaden. Samtidigt klassificeras landet som ett riskland, bland annat på grund av problem med korruption och den ökade risk för bristande arbetsvillkor som kommer av ett stort antal migrantarbetare som oskyddad arbetskraft.

Varför ordnar just Systembolaget den här typen av dag?
– Vi vill vara med och bidra till en hållbar värld. Tillsammans med andra kan vi göra skillnad, och då måste vi i branschen träffas och diskutera de utmaningar som finns. Jag skulle önska att vi inte hade behövt flyga – men att umgås en hel dag ger fantastiskt mycket: föredrag, nya möten, givande samtal. Det är ovärderligt för att tillsammans bli framgångsrika i det fortsatta arbetet, säger Sara Norell, ansvarig för sortiment- och inköpsavdelningen på Systembolaget.

De ungefär 120 deltagarna fick bland annat lyssna till presentationer av flera lokala hållbarhetsinitiativ och höra senaste nytt från amfori BSCI som arbetar med socialt ansvarstagande och vars principer ligger bakom Systembolagets uppförandekod. Under dagen hölls flera rundabordsdiskussioner, bland annat om vad som krävs för att fullt ut kunna spåra varje del i vinet från hylla till farm.

Hur kan vi lyfta fram de producenter och leverantörer som verkligen satsar på hållbarhet?

Axel Kollberg, hållbarhetsansvarig på Systembolaget:
– Diskussionerna genomsyrades av stort engagemang, högt i tak och stark vilja att samarbeta. Det här är ett bra sätt för oss att komma ännu närmare industrin, prata med personer som faktiskt arbetar i de olika delarna av leverantörskedjan och höra mer om deras verklighet. Genom det får vi djupare inblick och kan hitta lösningar tillsammans. Extra roligt var att så många svenska leverantörer tog sig tid att komma ner.

En utmaning nu är att samordna alla idéer och initiativ från dagen.

Karl Arbin, Systembolagets inköpare för Italien:
– Jag upplever att det finns en förväntan på oss att vara en aktiv part, fortsätta diskussionerna och se hur vi kan lyfta fram de producenter och leverantörer som verkligen satsar på hållbarhet. Deras arbete är viktigt som inspiration för andra och dessutom en förutsättning för en mer hållbar värld.