Gå till huvudinnehåll

"Alla ska gilla att gå till jobbet, men inte bara för att det är mysigt"

Hon har spelat teater och varit tågvärdinna, drivit växthus och eget företag. Maria Hidén är butikschefen i Varberg som älskar omväxling.

Du gillar omväxling och varit på Systembolaget i åtta år. Du tänker väl inte sluta?

– Ingen risk. Jag blir lätt uttråkad om jag inte får nya utmaningar, men det får jag som butikschef. Det händer så otroligt mycket och finns möjligheter att gå vidare inom företaget. Börjar man på Systembolaget så är det lätt att bli kvar.

Har du hjälp av dina tidigare jobb?

– Absolut. Som gammal skådespelare är jag inte rädd för att göra bort mig. Det är bra när jag möter kunderna – det är okej att dansa runt eller säga något lite tokigt. Sedan använder jag mitt kroppsspråk mycket och vet vikten av att vara lyhörd. Jag får höra att jag är entusiastisk och tydlig. Det kommer från att ha jobbat med hästar.

När vi har lyckats lösa sådant får man en kick.

Plus och minus med att vara butikschef?

– Roligt och utmanande. Jag har stor frihet i hur jag jobbar med min grupp, trots att vi är en kedja med mycket "samma lika" på andra sätt. Man är ingen marionettdocka. Och så är det spännande att se kollegor utvecklas och att själv utvecklas av det.

Minus verkar inte vara din grej, men något?

– Dagarna är verkligen inte alltid en dans på rosor. Det är stressigt när allt händer samtidigt, och på det är det en leverans som inte kommer som den ska. Men när vi har lyckats lösa sådant får man en kick.

Vad har du för ledarskapsfilosofi?

– Alla ska gilla att gå till jobbet, men inte bara för att det är mysigt, kaffe och kakor. Alla ska känna att de bidrar. Och då måste jag skapa förutsättningarna för det. Det gör att jag pratar mycket med medarbetarna.

Du ska vara dig själv och verkligen vilja leda.

Går det då?

– Jag fick återkoppling av en tjej som jobbat på Systembolaget i många år. Jag visste att hon var att lita på och gav henne nya, större ansvarsområden. Hon sa att hon kände sig riktigt viktig för företaget. Det var en jättehärlig känsla.

Tipsa: Hur blir man en bra butikschef?

– Du ska vara dig själv och verkligen vilja leda. Medarbetarna kan så mycket, undervärdera dem aldrig. Man måste förstå att vi är ett kedjeföretag och se helheten. Utnyttja därför nätverket som finns med andra butikschefer och huvudkontoret. Ungefär så.

Fakta/Maria Hidén

Butikschef i Varberg med 10 medarbetare. 
Utmärkande drag: engagemang och entusiasm
Började på Systembolaget 2007. 
Butikschef sedan 2012. 
Bästa med Systembolaget: Stämningen och hjälpsamheten.