"Det vi gör är väldigt oromantiskt"

Han provar hundratals drycker i veckan, missar aldrig en arom och leder ett team där ingen tillåts svaja mellan lime och citron. Möt mannen som ingen vill bjuda på middag.

Jonas Röjerman är produktkvalitetschef på Systembolaget. Han ser till att det som står på hyllorna håller rätt kvalitet. Mest tid lägger han på det som ska köpas in till det fasta sortimentet. Sedan tio år tillbaka finns en tydlig process för hur Systembolaget ser till att den kvalitet som har offererats är den kvalitet som hamnar på hyllan. All dryck för det fasta sortimentet väljs ut genom blindprovning. Bäst dryck, inte pris, vinner.

– Med bäst menar vi den dryck som bäst motsvarar det vi har frågat efter, säger Jonas.

Jonas Röjerman med team testar olika viner.

När det gäller stora offerter är det vanligt med auditering, alltså systematisk utvärdering på plats hos producenten. Ibland så snabbt som 18 timmar efter att vinet i fråga har fått högst poäng i en blindprovning. 

– Den som säger att de kan sälja 400 000 liter cabernet sauvignon till oss måste kunna visa att de verkligen har vätskan i fråga.

Att göra ett bra offertprov är lätt, att få ihop det på riktigt är svårare. Därför provas all dryck även vid leverans och jämförs med det ursprungliga provet. Om något inte stämmer skickas båda dryckerna på kemisk analys.

– Vi provar vid första leveransen, före säljstart och tre månader senare. Därefter vid årgångsbyte. Allt för att vara säkra på att vi får det vi har köpt och – förstås – för att kunderna ska kunna känna sig trygga med det de köper. 

Förr kunde det skilja mycket mellan offertprov och den produkt som levereras. Nu är det mer sällsynt.

– I dag när jag ringer till leverantören och säger ”det här är inte det ni har offererat” är reaktionen inte ilska utan ”oj, vad har hänt”. Tonen i diskussion med leverantörerna är en annan.

Jag älskar att prova vin med vanliga konsumenter. Jag som professionell provare är inte representativ för den genomsnittliga kunden, så det är roligt att höra vad andra tycker.

Vad krävs för att bli offertprovare?
– Du måste ha många års erfarenhet av att prova produkter på ett strukturerat sätt. Du ska veta vad som påverkar drycken, ha ett sensoriskt långtidsminne som är långt över genomsnittet och ha exceptionell förmåga att ur en stor mängd prover skilja ut de få produkter som håller högst kvalitet, säger Jonas Röjerman och fortsätter:

– Metod och erfarenhet är viktigt, men också att hela tiden prova. Om du går på längre ledighet måste du screenas in på nytt. Och: Du måste vara konsekvent. Du kan inte ge en öl ett visst omdöme på förmiddagen och tycka något annat om samma öl på eftermiddagen. Alla kan ha en dålig dag men absolut inte flera.

Jonas Röjerman luktar på ett glas vin.

Hur märks det privat att du har det jobb du har?
– Min fru brukar skämta om att ingen vill bjuda oss på middag. Att dricka vin privat och att prova vin är två skilda saker. Samtidigt är det svårt att dricka något utan att analysera. Jag gissar att det är likadant för den som jobbar som frisör – man tittar på andras frisyrer.

Men du kan avhålla dig från att kommentera?
– Ja. Om det inte är defekt, vill säga. Då måste jag säga till. Omvänt finns det ibland en outtalad förväntan om att jag ska kommentera den dryck som serveras.

Vad är bäst med att jobba på Systembolaget?
– Om du är dryckesintresserad finns det bara ett ställe att jobba på, och det är här.

Namn: Jonas Röjerman
Bakgrund: 16 år på restaurang, i matsal och som sommelier, varit chefssommelier på Grand Hotel i Stockholm. Började på Systembolaget 2007.
Gör på fritiden: Har utbildat sig till Master of Wine. Blev godkänd den 22 februari 2019. Utbildningen har funnits sedan 1955 och i dag finns 384 Master of Wine i världen, varav 3 är verksamma i Sverige.
Kuriosa: Det största antal offertsvar Systembolaget har fått in på en enskild produkt är 140 stycken för en box från Spanien.

Jobba hos oss!

Här hittar du lediga jobb hos Systembolaget just nu.

Lediga jobb