Gå till huvudinnehåll

Jonas Röjerman ny Master of wine

Jonas Röjerman, produktkvalitetschef på Systembolaget, kan nu titulera sig Master of Wine. Han är den tredje personen verksam i Sverige som har klarat utbildningen och en av två med den prestigefyllda titeln på Systembolaget.

Master of Wine-utbildningen har hjälpt Jonas Röjerman att "se vinvärlden i 3D". 

 

Master of Wine anses vara den svåraste och mest omfattande vinutbildningen i världen.

– Hur många timmar jag har lagt ned? Jag har inte vågat räkna ihop det, men de senaste fem åren har jag ägnat all min fritid åt att få kvalificeringen. I princip kan man säga att jag har haft två heltidsjobb.

Varför ville du bli Master of Wine?

– Jag vill kunna se vinvärlden i 3D och vrida och vända på allt. Utbildningen täcker allt från hur man planterar och tar hand om vinstockar till hur man ställer i ordning buteljeringslinan för att optimera kvaliteten på vinet. Du måste kunna svara på frågor som "om du bara fick rädda en blå och en grön druva, vilka skulle du rädda och varför"? Master of Wine täcker hela spannet i vinvärlden. Det är det som gör utbildningen attraktiv.

Det går att klara utbildningen på tre år men genomsnittstiden för examination är mer än dubbelt så lång.

– Det finns två sätt att klara utbildningen. Antingen är du briljant, eller också måste du vara ihärdig och beredd att offra mycket. Det sägs ju att man behöver 10 000 timmar för att bli expert på något men här behöver du vara expert på allt. Jag har sysslat med vin sedan tidigt 90-tal. Det är ett livsverk och Master of Wine är kröningen på det. Det har varit en vidareutveckling av min kompetens som jag har haft nytta av varje dag i mitt arbete och jag är på en helt annan nivå nu än när jag började utbildningen.

På vilket sätt?

– Utbildningen har hjälpt mig att kunna diskutera detaljer med vinmakarna, till exempel i hur vi säkerställer kvaliteten hela vägen in till hyllan på Systembolaget. Val av förpackning, val av kork, hur slutfiltrering görs och hur vinet ska stabiliseras – allt påverkar kvaliteten. Jag har läst och tillskansat mig en otrolig massa kunskap. Mycket mer än vad jag trodde skulle behövas. Den kunskapen gör att jag som Systembolagets representant visar att vi har koll. Det är som att komma till ett annat land och behärska deras språk. Det ger respekt.

Hur kommer kunderna märka skillnad?

– Sättet vi följer upp kvaliteten på i dag är bättre än någonsin. Det är inte bara jag utan jag leder ett team som håller på med det här. Vi har förfinats och slipats. För kunden handlar vårt arbete om den dryck de ser på hyllan och förhoppningsvis gillar. Men innan dess har vi filtrerat bort väldigt många drycker. Det är ett jobb som inte syns men som självklart påverkar upplevelsen.

Här kan du läsa mer om Jonas Röjermans arbete som produktkvalitetschef på Systembolaget.

Fakta

I dag finns 384 Master of Wine i världen.

Den som vill bli Master of Wine måste först kvalificera sig. För det behövs ett WSET-diplom (Wine and Spirits Education Trust) eller motsvarande. Du ska ha arbetat med vin i minst tre år och måste bli rekommenderad av någon som har titeln Master of Wine. Därefter följer tre steg.

  1. En utvärdering som avgör vilka som är redo. Essäuppgifter och provningar ingår.
  2. De som går vidare till steg två måste klara av tre praktiska delar i form av vinprovningar och fem teoretiska delar.
  3. Sista steget är en avhandling om valfri fråga som för kunskapen om vinvärlden framåt.