Äventyraren Aron: ”Valen jag gör kan antingen ta mig närmare mina mål eller längre ifrån dem”

Sju år gammal fick Aron Anderson cancer. Han opererades och hamnade i rullstol när han var nio. Idag är han äventyraren med högt ställda mål. Här pratar han val, träning och alkohol – och hur allt hänger ihop.

Äventyraren aron Anderson på toppen av berget Kilimanjaro.

Aron Anderson har gjort mer än de flesta. Han har tävlat i tre sporter i fyra Paralympics. Han var expertkommentator i tv vid Paralympics 2016 och har programlett Lilla Sportspegeln. Han har skrivit bok och är en populär föreläsare.

Sedan några år satsar han helhjärtat på äventyr. Det är ett sätt att samla in pengar till Barncancerfonden för vilken han är ambassadör. Han har hunnit med mycket och samlat in massor – över 3,5 miljoner kronor. Bland äventyren:

  • Bestigit Kilimanjaro och Kebnekaise
  • Simmat över Ålands hav
  • Armcyklat till Paris 
  • Skidat över Svalbard
  • Sprungit terrängloppet Tjurruset och Stockholm marathon
  • Gjort Svensk klassiker: Vasaloppet (9 mil på skidor), Vätternrundan (30 mil på cykel), Lidingöloppet (3 mil löpning) och Vansbrosimmet (3 km simning) på ett år.

Allt i rullstol, med hjälp av kryckor och armstyrka.

– Jag gjorde tidigt ett val att inte se mina begränsningar, utan istället se vad jag kunde uppnå, säger Aron Anderson.

Medvetna val för att uppnå sina mål

För att klara sina utmanande expeditioner gör han vissa prioriteringar eller val.

Inför äventyren tränar han fokuserat, äter nyttigt och dricker ingen alkohol. Är det en lugnare period kan det däremot bli en festkväll med kompisarna.

– Valen jag gör kan antingen ta mig närmare mina mål eller längre ifrån dem. Det viktiga för mig är att jag är medveten om mina val och vilka konsekvenser de får, säger Aron Anderson.

Väljer bort öl och vin  ibland

Öl och vin får alltså stå tillbaka när han vill satsa på träningen. Skulle han välja en utekväll riskerar ett roligt kvalitetspass att förvandlas till ett tråkigt slentrianpass.

– Där någonstans behöver jag göra ett val. Väljer jag att prioritera träningen eller vill jag ta en öl med mina kompisar?

En öl han minns

När Aron Anderson besteg Kilimanjaro 2016 hade en av guiderna burit med sig en öl hela vägen upp. På toppen öppnades den för att fira bedriften, åtta personer delade.

– Den lilla klunken smakade fantastiskt!