Systembolaget på träningsfest

I september 2017 medverkade vi än en gång på Sveriges roligaste träningsfest – Workout Parties. Bland annat för att stötta trenden att festa utan alkohol.

– På Workout parties får vi möjlighet att skapa dialog med deltagarna om hur de tänker kring träning och alkohol. Vi vet att många har bra koll på vad man ska äta när man tränar, medan man däremot inte tänker särskilt mycket på hur öl och vin kan påverka träningsresultaten,förklarar Åsa Hessel, Kommunikationsansvarig på Systembolaget.

Ett annat syfte med deltagandet är att bidra till att fler ser att fest inte behöver vara synonymt med alkohol. Man kan ha lika kul även utan.

En av de svenskar som har gjort ett hälsomedveten val genom att inte dricka alkohol är 24-åriga Josef Fallesen. Han och hans flickvän Madeleine Arndt är grundarna till Workout Parties.

Svartvit bild på Josef Fallesen.
Josef har en bakgrund i utelivet. Han har jobbat på ett flertal nattklubbar och älskar event.

Nattklubb, träning, konsert…

Brett förklarat är det är en träningsfest – en kombination av en konsert, en nattklubb, en after work och träning. Den första festen höll hus på Münchenbryggeriet 2015 och har därefter arrangerats två gånger per år. Den 29 september hålls nästa fest och den här gången är det Annexet som gäller med plats för hela 1000 gäster.

Vi tror på träningsvärk istället för huvudvärk

Hur kom idén till?

 Det började med att jag bestämde mig för att sluta dricka alkohol för 2,5 år sedan. Jag var bordschef på en av de största Stureplansklubbarna och det kändes då fel att servera alkohol när jag inte längre trodde på produkten. I samband med detta kom även tankarna på om det skulle gå att skapa det jag redan jobbar med, fast man tar bort det som ofta kan vara destruktivt  alkoholen. Event är fantastiskt när det görs på rätt sätt, förklarar Josef.

Från idé till startskott

Josef och Madeleine kom på att de ville visa hur en alternativ fredagskväll kan se ut, men att gå från ingenting till ett färdigpaketerat koncept var svårt.

– Jag kunde ju ”nattklubb”, men det vi ville göra hade ingen annan gjort förut i Sverige. Det blev mycket att famla i blindo och testa sig fram. Till en början fokuserade vi lite mindre på partyupplevelsen, vilket vi senare märkte är A och O.

Personer med isfacklor i händerna på nattklubbens dansgolv.

Kan man ha en riktig fest utan alkohol?

–  Jag tror att jag har fått den frågan 15 gånger tidigare. Ja det är klart! Det är helt fel att ordet fest har blivit så synonymt med alkohol i Sverige. Fest är någonting positivt laddat – det är en tillställning där folk har kul och socialiserar. Fest är även något som ger positiv energi. Vi brukar säga att vi tror på träningsvärk istället för huvudvärk.

 Discjockey  på Workout Party står vid mixerbordet med tänd isfackla i handen.

Josef och Madeleine ser hur fler och fler unga influencers går ut med att de inte dricker alkohol alls och hur andra unga hakar på trenden. Och reaktionerna från festdeltagarna är positiva över att baren kör alkoholfritt.

–  Alla har förstått, och menar att det hade känts jättekonstigt om de skulle stå och dricka alkohol. Sen finns det dock några som har skrivit på sociala medier att de inte tänker komma på festen just därför. Vår statistik visar att det till största delen är män som känner så.

Event är fantastiskt när det görs på rätt sätt.

Fokus på aktivitet


Josef förklarar att det här är en fest där ingen kommer att ha tråkigt. Man börjar med att mingla runt hos de olika medarrangörerna, testar hälsosamma shottar och äter nyttiga bars. Efter ett tag dämpas ljuset i lokalen, medan feststämningen höjs upp. Från och med då är det non stop saker som händer på scenen.

- Förutom tränarna har vi även någon hemlig artist och underhållare på scenen. Tidigare har det varit bland annat Panetoz och Aris Sanchez – ”gladiatorn Phoenix”. Båda tillfällena blev jättesuccéer.

På Workout Parties i september 2017 ställde vi två frågor till besökarna

30 % uppgav att de hoppar över träningen dagen efter de druckit alkohol. 24 % gör det inte, 32 % om de känner sig bakis och 15 % av de tillfrågade dricker inte alkohol.

 Fråga: Du ska på fest och träna dagen efter. Hur dricker du? 42 % svarade att de drack alkoholfritt hela kvälen, 48 % att de dricker lite alkohol och 9 % att de dricker ganska mycket, eftersom det är fest!

En man joggar i snön.

Hur många kalorier innehåller drycken?

Alkohol är det näst mest kaloritäta vi får i oss. Här hittar du hur mycket kalorier några av de vanligaste dryckerna innehåller.

Läs artikeln!