Enkla sätt att dricka lite mindre 

I dag vill många ta det lugnare med alkoholen, men inte alltid avstå helt. Här är tipsen för hur du kan gå till väga.

Våra dryckesvanor håller på att ändras. Förenklat så dricker vi totalt sett mindre än förr, men oftare. En trend är också att allt fler väljer alkoholfria alternativ. En del gör det alltid, andra bara ibland.

Så vad kan man göra om man vill dricka lite mindre, men inte avstå helt?

 

  1. Bestäm dig för att inte dricka lika ofta som i dag. Slentriandrickandet är ganska utbrett och ofta finns andra goda drycker att välja.
  2. Välj öl eller cider framför vin. Det passar bra till många rätter.
  3. Alkoholfria drinkar blir allt mer populära i takt med att landets barer höjer ribban för vad de serverar. Prova en nästa gång du är ute på en bar eller före restaurangmiddagen. 
  4. Det finns numera drycker gjorda på bär eller frukt som passar bra till mat, både på restaurang och på Systembolaget. Det finns också läskedrycker med vuxen smak, till exempel ginger beer.
  5. Många maträtter passar mycket bra med alkoholsvagare drycker. Lättare kalla rätter, asiatiskt och bufféer trivs bra tillsammans med vita viner med lite sötma och lägre alkoholhalt.
  6. Vita viner, röda viner och roséviner med endast 5,5 procent alkohol passar till sådan mat. Jämfört med viner med 13,5 procent får du i dig över 1 cl mindre alkohol per glas vin (om 15 cl).
  7. Vinho verde är en vintyp från Portugal som traditionellt har en lägre alkoholhalt än andra torra vita viner.
  8. Cider kan vara en trevlig aperitif istället för vin.
  9. Ska du äta husmanskost och har tänkt dig en öl till? Lättöl, folköl, mellanöl och alkoholfri öl passar utmärkt till.
  10. Har du gäster och långsittning hemma kan en idé vara att servera en läskande must eller bärdryck till en rätt. Många tycker det är skönt med något uppfriskande utan alkohol. 

Fråga Systembolagets personal efter alkoholsvagare eller alkoholfria drycker. Ibland är vin inte bästa valet även om man tror det.

Leta dryck med lägre alkoholhalt?

systembolaget.se kan du söka upp drycker efter alkoholhalt. Skriv in vilken dryck du söker, till exempel rött vin. Då kommer flera val upp, där ett är alkoholhalt. Klicka i den.

 

Vad händer vid 0,8 promille?

Det händer saker med promillen när du dricker - och med känslan i kroppen. Ungefär så här ser det ut hos en normaltålig person. 

Promille