Snabba fakta: 11 saker du inte visste om promille

De flesta vet att rattfyllegränsen går vid 0,2 promille. Men vilka länder har lägre gräns än Sverige och vad mer används promillen till? Och när blir promillehalten dödlig? Lär dig mer om den lilla matematiska mätenheten. 

 1. Promille anger tusendelar av ett tal. Procenten (hundradel) är större och ppm (miljondel från engelskans parts per million) är mindre.

 2. Mest känd är promillen för att mäta alkoholkoncentrationen i blodet. 0,2 promille är gränsen för rattfylleri och 1,0 är gränsen för grovt rattfylleri.

 3. Järnvägars spårlutning och salthalten i hav och sjöar mäts också i promille. Vill du glänsa på middagen kan du berätta att världshaven har skyhögt högre promille än alla runt bordet. De ligger på ungefär 35 promille i genomsnitt. I salthalt alltså.

 4. Det vi brukar tycka är positivt med vin och öl utöver smaken – avslappning, välbefinnande och en lite bättre social förmåga – försvinner ganska fort. Vid 0,6 promille är de effekterna borta, för många tidigare än så. Över 0,6 promille minskar nämligen hjärnans förmåga att ta upp de belöningsämnen som alkoholen frisätter (dopamin, serotonin och endorfiner). Att hålla sig ännu lägre är förstås inte alls någon dum idé.

 5. Promillen är rätt så knepig när det gäller alkohol. Den kan variera mycket, både för en och samma person och från person till person. Hur hög promille du får påverkas inte bara av hur mycket alkohol du dricker. Trötthet och hur snabbt du dricker är saker som också spelar in. Du kan alltså få olika promillehalter vid olika tillfällen. Två personer får inte heller samma promille av att dricka lika mycket. Vikt, kön, alkoholvanor och hur effektiv lever du har är faktorer som har betydelse.

 6. Vid 4 promille är risken stor att dö för en normalt drickande vuxen person. Som tur är visar undersökningar att det är svårt för normalkonsumenter att komma upp i 1,5 promille. Vanligtvis slutar normalkonsumenter som försöker supa sig fulla när de uppnår cirka 1 promille. 

 7. Långt högre halter har uppmätts på personer. Folk har haffats för rattfylla med över 7,5 promille i blodet, enligt tidningsuppgifter. Då lär mycket drickande under många år ligga bakom.

 8. Tjeckien, Ungern, Rumänien och Nordkorea tillhör länderna med nolltolerans på vägarna.

 9. Gränserna för rattfylla är trixiga, då mätsätten varierar mellan länder. Sverige hör till de mer restriktiva och har samma gräns som bland andra Norge, Estland, Polen, Brasilien, Kina, Etiopien, Irak och Jamaica.

 10. Palau har högst rattfyllerigräns i världen med 0,1 gram alkohol per deciliter blod, enligt WHO. Sverige har 0,02 g/dl. Var Palau ligger? Inte lätt att veta. Det lilla ö-landet ligger i Indiska oceanen med havsgräns mot Mikronesien, Filippinerna och Indonesien.

 11. Många länder har lägre gränser för unga förare, nyblivna körkortsinnehavare och yrkeschaufförer. USA och Tyskland är två exempel.

 

Svensk skärgårdsö. Vita hus med röda tak.

Hur mycket dricker vi i Sverige?

I Sverige drack vi motsvarande 91 flaskor vin eller 342 starköl per person under 2018. Läs mer om vår alkoholkonsumtion.

Så dricker vi i Sverige