Kvalitetsbaserad inköpsprocess

Alla drycker vi märker ut som nyheter i hyllan har genom blindprovning rankats högst i kvalitet i sin stil och prisklass. Det ger dig hög kvalitet för pengarna.

Var och en av våra inköpare provar varje år ungefär 10 000 drycker. Det ger oss en bra bild av vad som finns på marknaden.

Den kunskapen tar vi med oss in i inköpsprocessen, som ser lite olika ut beroende på vilken del av sortimentet det handlar om. Gemensamt är att doft och smak styr, inte varumärken och producenter.

Alla inköp till vårt fasta sortiment börjar med en offertförfrågan där vi ber våra leverantörer skicka in förslag på dryck inom en viss stil och prisklass. Ibland ställer vi även andra krav, till exempel att drycken ska vara ekologisk eller förpackas i en klimatsmartare förpackning. Här anges även hur stor volym vi vill köpa av drycken.

Oftast får vi in 30-40 dryckesprover. I en blindprovning sätter våra expertprovare poäng på drycken utifrån den efterfrågade stilen och kvaliteten. Poängen räknas samman och en vinnare utses.

När det gäller stora volymer är det vanligt med utvärdering på plats hos producenten. Ibland så snabbt som 18 timmar efter att drycken i fråga har fått högst poäng i en blindprovning. Då måste producenten visa att de verkligen har drycken i den vi volym vi efterfrågar och att allt de skrivit i offertsvaret stämmer.

Nyheter i vårt fasta sortiment hittar du enklast genom att titta efter den orange nyhetsetiketten i hyllan.

Även våra mer tillfälliga drycker väljs ut med omsorg. Urvalet till Tillfälligt sortiment Volym sker ungefär på samma sätt som till fast sortiment. Urvalet till Tillfälligt sortiment Exklusivt görs helt och hållet baserat på producentens renommé. Det är oftast viner med mycket begränsad produktion och hög internationell efterfrågan. Oavsett om en dryck ska tas in till vårt fasta sortiment eller det tillfälliga, görs alltid en kvalitetskontroll av innehåll och förpackning innan den får plats på hyllan.

En del drycker i vårt sortiment har inte tagits in genom blindprovning, utan står på hyllan på grund av hög efterfrågan från våra kunder. Oftast gäller det Ordervaror som tidigare beställts direkt från leverantören. När en Ordervara tas in i sortimentet, görs samma kvalitetskontroll för den som för våra övriga produkter i fast och tillfälligt sortiment. 


Här berättar vår produktkvalitetschef mer om hur vi jobbar. 
 
Här berättar en av våra inköpare mer om sin vardag