Gå till huvudinnehåll

Så dricker tonåringar

Dagens tonåringar dricker mindre än någonsin. Men varifrån kommer alkoholen, vilka fixar den och vad dricker de helst? Håkan Leifman på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, ger svar.

Tv tonårstjejer sitter på en buss och surfar på sina mobiltelefoner.

Det är rekordlåga nivåer på tonåringars alkoholkonsumtion i Sverige. De dricker inte lika ofta, dricker mindre och blir inte lika ofta berusade. Fler dricker inte alls och färre börjar dricka i tidig ålder.

Hur många tonåringar dricker alkohol?

  • 40 % av landets niondeklassare uppger att de har druckit alkohol någon gång under de senaste 12 månaderna.
  • För eleverna i gymnasiets årskurs två var siffran 74 %.
  • Fler tjejer än killar dricker, men killarna dricker mer.

 

– Man kan grovt säga att alla mått om tonåringarnas drickande minst har halverats på tio år, säger Håkan Leifman på CAN, organisationen som mäter alkoholkonsumtionen i Sverige.

Vad är främsta anledningen till nedgången?

– Förmodligen spelar flera saker in, men en stor förändring är attitydförändringar hos både vuxna och tonåringar. Vuxna har blivit tydligare med att alkohol är för vuxna och föräldrar är mer restriktiva till att köpa ut än för tio åren.

– Det finns också en attitydförändring till alkohol bland unga. Det är inte längre lika häftigt att bli full och det gör det lättare att säga nej.


Källa: skolelevers drogvanor 2017 - CAN rapport 180. Red. Siri Thor. Brott i tidsserien 1989 indikerar förändring av fråga. 

Kan det finnas fler förklaringar?

– Tre andra saker brukar nämnas. För det första, många tonåringar tränar och är hälsomedvetna. För det andra, fler unga har i dag rötter i kulturer där man inte dricker. För det tredje, dataspelandet är stort och det är något man oftast gör hemma hos någon samtidigt som man vill ha alla sinnen så skarpa som möjligt.

Kan inte nedgången ha att göra med att tonåringar använder andra droger som cannabis mer i dag?

– Det kan vara en delförklaring, men det är inte så enkelt att andra droger ersatt alkoholen. Minskningen av alkohol är nämligen större än ökningen för andra droger. Det här är viktigt, eftersom det visar att summan av alla droger inte är konstant. Det går att förändra attityder och minska bruket av droger.

– Vi ser att cannabis ökar bland tonåringar, men det beror främst på att de som använder cannabis har ökat användandet, inte att fler använder cannabis. Även hos cannabisanvändarna har alkoholen gått ned, men dessa är alltså inte fler än förr.

Vodkabussar och garageförsäljning finns mer idag, men hälften av de unga uppger att de inte skulle skaffa alkohol om det inte kom från någon de kände.

Nattbild på ungdomar som dansar på utomhusfestival.

Åter till alkoholen, vad dricker tonåringarna?

– Bland tjejerna är sprit och blanddrycker som cider, alkoläsk och liknande populärast. Killarna dricker mest starköl och sprit.

Varifrån får tonåringarna alkoholen?

– Äldre i tonåringarnas närhet som köper ut från Systembolaget är fortfarande det vanligaste sättet att få tag på alkohol - pojkvänner, flickvänner, kompisar, syskon, kompisars syskon, men även föräldrar.

Hur är det med tonåringars köp av smugglad alkohol?

– Det finns och det är ett problem, men det har inte ökat de senaste åren. Köp av smugglad alkohol är vanligast i södra Sverige. Men langning från äldre som står en nära är alltså mycket vanligare.

Hur är det med hembränt?

– Det är långt ifrån lika vanligt som förr. Det har gått ned successivt. I årskurs nio drack över 35 procent hembränt år 2000, idag är det drygt 5 procent. I gymnasiets årskurs två har det halverats på tio år till under 10 procent.

Tre tonåriga flickor med drinkglas i händerna.

Har det blivit lättare eller svårare för tonåringar att få tag i alkohol?

– Folks intryck är förmodligen att det är mycket lättare, men frågan är om det verkligen stämmer? Det finns en del som talar för att det har blivit svårare. Dagens föräldrar köper inte ut eller bjuder hemma i samma utsträckning som förr, och för tonåringar är det näst intill omöjligt att själva handla på Systembolaget. Restauranger har också blivit noggrannare med att kontrollera åldern. Vi tror också att affärer blivit hårdare med leggkontroll för folköl, men detta har inte mätts på några år.

– Vodkabussar och garageförsäljning finns mer idag, men hälften av de unga uppger att de inte skulle skaffa alkohol om det inte kom från någon de kände.

Går alkoholdebuten upp eller ned?

– Jämfört med tidigare generationer har alkoholdebuten senarelagts. Och andelen som debuterar riktigt tidigt, redan vid 13 års ålder, har sjunkit kraftigt.

– Det här är positivt. Vi vet från forskningen att ju senare man börjar dricka, desto bättre är det. Generellt sett dricker man då mindre senare i livet och får mindre alkoholproblem. Vanorna sätts så att säga tidigt.

Vilka tråkigheter råkar unga ut för på grund av alkohol?

– Det vanligaste är att man har hamnat i gräl och förstört saker eller kläder efter att man har druckit. Bland gymnasister är det också ganska vanligt att man ångrar att man haft sex.

– Men även när det gäller följderna av alkoholen går det åt rätt håll. Dagens tonåringar säger sig inte hamna lika mycket i slagsmål, olyckor eller andra tråkigheter på grund av alkohol som tidigare generationer.

Nattbild av två festande tjejer som skakar på sitt långa hår.

Allt går åt rätt håll – ser du något oroande utifrån era undersökningar?

– Det kan finnas en fara just i att utvecklingen är positiv – att samhället slår sig till ro. Det har hänt förr med ökad konsumtion och problem som följd.

– Trots allt så råkar tonåringar illa ut av alkohol varje vecka. Fyra av tio niondeklassare dricker alkohol, mer än sju av tio i gymnasiets årskurs två. Vill vi minska ungdomsdrickandet ännu mer bör vi fortsätta göra insatser.

Skolelevers drogvanor 2017

Fler tjejer än killar dricker

  • 40 % av niondeklassarna drack alkohol någon gång under de senaste 12 månaderna (2015 var siffran 42 %). För tjejer var siffran 43 % och för killar 37 %.
  • 74 % av eleverna i gymnasiets årskurs 2 drack alkohol någon gång under de senaste 12 månaderna (oförändrat mot 2015). För tjejer var siffran 76 % och för killar 73 %. 
  • Färre dricker idag. På 70-talet drack 90 % av niondeklassarna. Siffran sjönk till runt 80 % på 80-talet och sedan 2006 har det legat under 70 %.

Men killarna dricker mer

  • Killarna i nian drack i genomsnitt 1,1 liter (räknat i 100 % ren alkohol). Även tjejerna drack 1,1 liter, vilket var mer än 2016 då de drack 0,9 liter.
  • Killarna i gymnasiets årskurs 2 drack 3,7 liter och tjejerna 2,4 liter.

Rapporten Skolelevers drogvanor 2017 finns på CAN:s hemsida

Ungdomar på konsert.

Så pratar du alkohol med din tonåring

Ställ frågor och lyssna. Var tydlig men bli inte arg. Berätta om du är orolig.

Läs tipsen!