7 tips: Så pratar du om alkohol med din tonåring

Oj, så snabbt det gick! En vacker dag är din lilla ögonsten i tonåren. Plötsligt är kompisar, flört och fest det viktigaste i livet.

Far och två tonårssöner vid matbord utomhus.

Och med fest kommer frågan om alkohol som ett brev på posten. Hur ser du som förälder på det? Vad ska gälla i er familj? Handen på hjärtat, var står du när det gäller om din tonåring får dricka alkohol eller inte? Är inte en droppe den självklara regeln? Är lite grann hemma under kontrollerade former okej? Eller ska du bara låta dem sköta sig själva och inte lägga dig i?

Innan du bestämt dig för vad du tycker är det bra att känna till några saker. Många tonåringar som dricker gör saker som de annars inte skulle göra. Fäller en taskig kommentar. Hamnar i bråk eller drabbas av en olycka. Har oskyddat sex. Dessutom tar en ung hjärna mer stryk av alkohol än en vuxen.

Oavsett vad du som förälder tycker är okej och inte, bör du ta ett snack med ditt barn om saken.

Här är psykologen Bengt Grandelius tips för samtal om alkohol.

1. Prata om det  och lyssna

Alla föräldrar vill ha en bra relation till sina barn. Relationer byggs på förtroende och förtroende vinner man, framför allt genom lyhördhet. Fråga hur de tänker och känner kring att dricka. Lyssna ordentligt – det visar att du bryr dig. För tonåringen kan det kännas ”skämmigt” och ovant att berätta om tankar och funderingar, men visa att du förstår och berätta hur du minns det som ung.

Tonårsdotter viker sängkläder med mamma. De samtalar.

Prata ofta och om allt möjligt så blir ”stora, svåra ämnen” som alkohol, mobbning och känslor av osäkerhet snart vardagsmat.

Att visa oro är att bry sig och det är aldrig fel.

2. Var lugn och undvik förhör

Var lugn även om det kommer fram att de har provat på att dricka. Att förhöra, skälla och anklaga gör det svårare att fortsätta prata (även om barnet inser att du gör det för att du i grund och botten är orolig). Visa istället att det var rätt att berätta. Det är inte samma sak som att acceptera beteendet, men det fördjupar relationen och gör att barnet vågar fortsätta ta upp svåra frågor och erkänna när det blir fel.

3. Berätta om din egen oro

Är du orolig, säg det rakt ut. Berätta vad du är rädd för kan hända. Att visa oro är att bry sig och det är aldrig fel. Tvärtom, för tonåringen är det en trygghet att känna att det alltid finns någon där som tänker på en.

Ungdomar förväntar sig att deras föräldrar sätter gränser

Tonårsson samtalar med pappa vid bordet. I förgrunden skål med apelsiner.

4. Var tydlig

Att ditt barn vet vad du anser är viktigt ger hen något att förhålla sig till. Därför ska du vara tydlig med vad som gäller. Förklara hur du tänker, att regler finns för att du bryr dig och därför vill ha det på ett visst sätt. Ungdomar förväntar sig att deras föräldrar sätter gränser, inte minst när det gäller alkohol. Inga barn vill i grunden göra sina föräldrar besvikna, så våga lita på att ditt barn lyssnar till vad du säger.

5. Ska du hålla kontakt under kvällen?

Är du orolig och vill ha kontakt, bör du och din tonåring prata igenom vad som gäller. Det kan kännas pinsamt att mamma eller pappa ringer när man är ute med kompisarna – då är det bättre om tonåringen själv sms:ar eller ringer för att ni ska kunna stämma av läget. Gör också upp om en senaste tid för att komma hem.

Nattlig stadsmiljö. Ung tjej i luvtröja tittar på sin mobilskärm som lyser upp hennes ansikte underifrån.

Ditt barn mår just då bäst av att bli nedbäddad, få ett glas vatten och en öm klapp på kinden.

6. Vad gör du om tonåringen kommer hem full?

Var lugn. Blir du arg, besviken eller orolig – håll tillbaka känslorna ett tag. Ditt barn mår just då bäst av att bli nedbäddad, få ett glas vatten och en öm klapp på kinden. Säg något i stil med ”vi pratar om det i morgon, sov nu gott”. Prata sedan när barnet mår bättre. Resonera igenom vad som gick snett, utan att döma. Respektera att barnet nog tycker allt är genant. Berätta vad du känner.

Berusad tjej med orange mössa tar selfie och gör fredstecken.

7. Hur gör du när du ska resa bort?

Föräldrafritt kan vara tillfälle till fest. När ryktet sprids kan även oinbjudna dyka upp och festen spåra ur. Kom överens om att ha kontakt under kvällen. Det är en trygghet för både er som föräldrar och för din tonåring. Be gärna en granne hålla lite koll, säg till kompisarnas föräldrar att ni är borta och berätta för tonåringen vilka ni har pratat med.

Bjuda hemma? Köpa ut?

Som tonårsförälder vill du vara en förebild och ha en bra relation med ditt barn. Här kommer lite hjälp på vägen när det handlar om alkohol.

Att vara en förebild