Alkohol och graviditet

Alkohol och amning

Alkohol är inte positivt för amningen. Nuvarande forskning visar dock inte på några medicinska risker för barnet vid ett måttligt intag om man väljer att dricka alkohol. Vill du vara helt säker på att barnet inte får i sig alkohol bör du avstå så länge du ammar.

Vid måttligt alkoholintag är den alkoholmängd barnet får i sig via bröstmjölken så liten att den i sig inte borde utgöra någon medicinsk risk. Däremot finns studier som talar för att barnets utveckling kan påverkas om mamman dricker alkohol dagligen under amningsperioden.1

Kvinna i blå skjorta ammar sitt barn i en soffa.

Inte helt riskfritt

Alkohol kan leda till minskad bröstmjölksproduktion, att barnet äter mindre och att barnets sömn störs. De här effekterna är måttliga och barnet kommer att kompensera för dem inom ett dygn om mamman inte dricker alkohol under den tiden.1

Livsmedelsverkets rekommendation

Kvinnor som ammar rekommenderas vara måttfulla om de dricker alkohol,  1-2 glas vin eller motsvarande, 1-2 gånger i veckan.

Läs mer på Livsmedelsverket om alkohol och amning

Kvinna i röd blus ammar leende sitt barn.

Påverkade föräldrar och barnvakter

Folkhälsomyndigheten är i gott sällskap när de menar att drickande under amningsperioden kan ha negativ inverkan på det lilla barnets välbefinnande.

Det är inte bra att den som har hand om ett barn har druckit alkohol. Råden om att inte dricka alkohol gäller för alla vuxna som har ansvar för ett litet barn, och har inte alltid med själva amningen eller bröstmjölken i sig att göra.

Det handlar om att en person som dricker alkohol bland annat får sämre tålamod, reagerar sämre på barnets signaler och kan brista i förmågan till omvårdnad. Om man har druckit alkohol ska man inte sova med barnet i samma säng, eftersom att man kan råka rulla över och lägga sig på barnet.

Föräldrar vid ett matbord tittar kärleksfullt på ett barn i babysitter.

Det handlar även om att barn kan bli oroliga när föräldrarna beter sig, luktar och talar annorlunda – alkohol påverkar redan vid första glaset.

Mer information om alkohol och föräldraskap finns i Folkhälsomyndighetens informationsmaterial "Tänk efter i vilket sällskap du berusar dig!".

Liten pojke i blå jacka sitter ensam på en bänk i höstlandskap.