Bruk och beroende

Bota bakfylla?

Du kan inte bota bakfylla, men du kan lindra den – dagen innan. Här får du veta mer om tillståndet som ingen vill återuppleva. 

Hur förebygger jag bakfyllan?

  • Drick inte så mycket att du blir full.
  • Drick mycket vatten före, under och efter festen.
  • Sluta dricka före midnatt.

Hur lindrar jag baksmällan?

Bakfull man sitter i sängen och mår dåligt. Han håller i ett stort glas innehållandes huvudvärksmedicin upplöst i vatten.

Är du bakfull så är du. Tyvärr. Många tycker att frisk luft eller sömn är skönt. 

Hjälper en återställare?

Nej. Däremot kan man säga att återställaren skjuter upp bakfyllan.

Vad är bakfylla?

Det är det som kommer efter att alkoholen har lämnat kroppen. Illamående, ångest, nedstämdhet, en öm kropp, ont i huvudet, trög i tanken och så vidare, symtomen kan vara många. Förklaringen ligger i att alkohol är vattenlösligt och invaderar därför varenda cell i vår kropp. Alla organ, inklusive vårt viktigaste  hjärnan – påverkas.

Varför blir vi bakfulla?

Forskarna vet faktiskt inte exakt vad det är som händer i kroppen, eftersom bakfyllan till stor del beror på ännu okända biokemiska samband. I och med att urinproduktionen ökar, torkar kroppen ur vilket är en orsak till bakfyllan.

Illamåendet beror bland annat på restprodukterna acetat och acetaldehyd som bildas när levern förbränner alkoholen.

Kan jag köra bakfull?

Nej. Även om alkoholen har lämnat kroppen så är du inte redo att köra. Uppmärksamhet, balans och reaktionsförmåga blir sämre och du är tröttare än vanligt. Även om du skulle blåsa under promillegränsen för rattfylla i en kontroll kan körförmågan vara nedsatt. Läs mer om alkohol och bilkörning här.

Kan jag träna bakfull?

Fyra personer på en gångbro. Två kvinnor joggar bort från kameran, en man och en kvinna utför stretchövningar.

Är du fullt frisk kan du träna bakfull – det tycks exempelvis inte vara farligt för hjärtat. Men skaderisken är högre.

Vad för andra namn finns det på bakfylla?

Även okära barn kan ha många namn: Blykeps, baksmälla, betongkepa, ågren på axeln, ont i håret, kopparslagare, aktersnurra, utombordare, motgång, hängöver, hangover, bakrus, bakad, fyllesjuk, bakslag, baksjuk, straffad, bakis, sänkt, dagen efter, överkörd, knockad, seg i starten.