Hjälp och stöd

Så pratar du med en vän som du misstänker dricker för mycket alkohol

Du har tänkt ett tag. En kompis, kollega, förälder eller någon annan du känner har nog problem med sitt drickande. Du funderar på att ta upp det, men får ångest bara av tanken. Här får du tips om hur du kan göra.

Vi ska inte lura oss själva. Att ta upp en väns drickande är en tuff uppgift. Samtidigt har många gjort det. De har hjälpt en medmänniska hjälpa sig själv.

– Glöm inte att du gör det av omtanke, för att du är orolig för någon som du bryr dig om, säger Anna Sjöström.

Hon har arbetat med alkoholfrågor sedan början av 1990-talet som föreläsare och coach. Hon kallar sig Promilletanten och har skrivit boken Promille – Drick smartare, där hon samlar sina erfarenheter och ger handfasta tips.

Det är alltid bättre att göra något än inget alls. Tänk om personen tar din oro till sig och tar tag i sitt drickande. Då har du gjort en insats att vara stolt över, säger Anna Sjöström.

Här följer hennes råd för hur du kan göra för att ta upp ämnet. Det finns inga rätt och fel så använd vad du känner fungerar för just dig.

Bestäm dig för om du är rätt person

När Anna Sjöström får frågan om att ta upp någon annans alkoholvanor brukar hon börja med tre motfrågor:

  • Behöver det sägas?
  • Behöver det sägas nu?
  • Behöver det sägas av dig?

Om du svarar nej på någon av frågorna kanske du helt enkelt ska låta bli att ta upp frågan. Eller ta upp dina funderingar med någon som känner vännen ännu bättre. Den personen kan vara bättre lämpad att ta tag i det – eller så kan ni kanske göra det tillsammans.

Bestämmer du dig för att prata med din vän om din oro är det dags att ta nästa steg.

Förbered dig

Läs på om alkoholkonsumtion. Då vet du vad som anses normalt och vad som är riskabelt (se tips längst ned på sidan).

Bara kunskapen om att majoriteten av de som dricker lite för mycket själva har reflekterat över det – även om de inte skulle erkänna utåt sett att de har problem – är värdefull. Eller att de flesta faktiskt drar ned till en sundare nivå helt på egen hand.

Anna Sjöström råder dig att testa din egen konsumtion. En vanlig reaktion vid det kommande samtalet är nämligen ”men kolla på dig själv, du dricker ju också”. Då är det bättre att kunna säga att du faktiskt har kartlagt ditt eget drickande, istället för att säga något i stil med ”nej, det här handlar om dig”. Alkholprofilen.se är ett sådant test.

Försök minnas situationer där du tyckt att din vän druckit för mycket. Du kan till och med föra bok under en tid. Sådana exempel gör din oro konkret och underlättar det kommande samtalet då du kan berätta om hur du kände vid tillfället.

Du kan också söka stöd hos någon du litar på eller kontakta stödorganisationer.

Nu är du rustad inför samtalet. Dags att bestämma när du ska ta upp din oro med vännen.

Välj tidpunkt

Välj ett tillfälle när din vän varken är full eller bakfull. En miljö där ni inte blir störda eller andra hör vad ni pratar om är bra.

Dags för samtalet med stort S

Använd jag-budskap och ge exempel. Betona att du tar upp ämnet för att du bryr dig och är orolig. Linda inte in det, men var inte heller konfrontativ. Anna Sjöström ger följande exempel i sin bok. Vilket känns bäst?

  • Jag är orolig över att du dricker för mycket.
  • Du dricker för mycket.

Många tycker det känns bra att säga ungefär: 
– Det är en sak jag har tänkt på ett tag och dragit mig för att ta upp. Jag är orolig över att du blir full så ofta och dricker mycket. Hur du dricker är såklart upp till dig, men jag vill ändå säga hur jag känner eftersom jag bryr mig om dig.

Räkna med dålig stämning. Det kommer att bli jobbigt. Det är bra.

– Obehaget är vad vi vill uppnå. Utan obehag, ingen förändring. Därför gäller det att inte börja prata om något annat eller skoja bort det, säger Anna Sjöström.

Blir din vän förbannad kan du alltid välja att gå därifrån, påpekar Anna Sjöström. Och lämna hellre mötet än börja prata om andra saker – det visar att du menar allvar med din oro.

Förhoppningsvis blir det ett samtal. Tänk då på att låta din vän prata. Lyssna. Använd dina nyvunna kunskaper när det passar. Men vad händer efter samtalet?

Följa upp och fortsatt stöd

Att följa upp samtalet är bra, oavsett hur det gick. Blev det dålig stämning bör ni kanske försöka prata om det. Fick du gehör för din oro är det värt berätta för varandra hur samtalet kändes.

Du kan nu ha satt en boll i rullning. Din vän kan vilja prata mer, ha hjälp att söka information, professionellt stöd eller lägga upp en plan för att minska sitt drickande.

Här måste du själv bestämma hur mycket du kan göra, menar Anna Sjöström. Orkar du engagera dig är det självklart bra, men det är ingen skyldighet. Det viktiga är att du bestämmer dig och berättar för din vän hur du tänker.

Fotnot
Chefer har ansvar att hjälpa en medarbetare vid misstanke om problem med alkohol. Dokumentation är extra viktigt. En arbetsgivare är också skyldig att stödja med rehabilitering. Chefer kan ofta få hjälp från HR-avdelningen/personalavdelningen eller företagshälsovården.