Bruk och beroende

”Det var bara för slaskigt, både på golvet och i livet”

Författaren och journalisten Maggan Hägglund insåg en morgon att vinet spelade en för stor roll i hennes glada, aktiva liv. Hon slutade, och i dag mår hon bättre än någonsin. "Jag var inte alkis, men drack lite för mycket, lite för ofta", säger hon.

Se filmen där Maggan Hägglund delar sin berättelse

Att dricka lite för mycket vin har blivit vanligare bland medelålders och äldre kvinnor. Hur kom det sig att du hamnade där?

- Jag använde vinet för att klara av stressen. Efter en hektisk dag slappnade jag av med tre glas vin. Jag hade bra jobb, fint radhus, vänner och en underbar särbo. Jag var framgångsrik, jobbade mycket och gick ut på krogen. Jag älskade vin och gillade den där avkopplingen.

Men du fick nog. Vad hände?

- En morgon kom jag ned till köket i mitt fina radhus och såg att jag hade spillt vin på mitt vackra, svartvita kakelgolv. Det var bara för slaskigt, både på golvet och i livet. Det var inte roligt längre. ”Det här är inte jag, så här vill jag inte leva”, tänkte jag. Jag hade försökt dra ned tidigare utan att lyckas. Den här gången slutade jag helt.

Var det svårt?

- Det var ingen big deal alls. Jag trodde att livet skulle bli tråkigt, men så blir det ju inte. Jag saknar vinet ibland, det var en guldkant i livet, men det finns andra guldkanter. Och jag har vunnit så mycket annat.

Vad har du vunnit?

- När jag slutade dricka gjorde jag en översyn av livet. Jag tog tag i stressen och har en annan rytm i dag – jag pressar inte in allt och är mycket mer avslappnad. Jag brukar säga att med vinet tog jag hissen ned till avslappningen, nu har jag lärt mig ta trapporna. Nu unnar jag mig tid att ta det lugnt och njuta av saker på ett annat sätt.

Vad sa vännerna när du slutade dricka?

- Jag trodde de skulle tycka att jag är jättetråkig och att det skulle bli en himla uppståndelse, men folk har inte brytt sig.

Skrev bok om beroendet

I ”Njutningsparadoxen: Ökad livskvalitet med ett glas mindre” beskriver Maggan Hägglund om njutning, beroende och hur enkelt det var att bryta det. Hon belönades med Beroendeläkarnas mediepris för att ha gett högkonsumenterna av alkohol ett ansikte.

Maggan Hägglund har även skrivit ”Maggans lilla starksköra” och ”Drunkna inte i dina känslor”, den senare tillsammans med Doris Dalin.

Böckerna finns bland annat på Adlibris.