Så reagerar vi vid olika promille

Det händer saker med promillen när du dricker - och med känslan i kroppen. Ungefär så här ser det ut hos en normaltålig person. 

0,2 promille

Värmekänsla. Avspänning. Du blir glad och pigg. Din självkritik minskar. Du känner dig allmänt väl till mods. Precision och reaktionshastighet börjar försämras.

0,5 promille

Upprymdhet. Hämningar minskar. Ännu sämre reaktionshastighet och precision. Omdöme och förmåga att ta in information försämras. Forskning har visat att det välbefinnande som alkohol ger (genom frisättningen av dopamin och endorfiner) är som störst innan du överstiger 0,6 promille.

0,8 promille

Du blir högljudd. Överdrivna rörelser. Långsammare reflexer. Sämre koordination. Sämre synförmåga. Överdriven självsäkerhet. Tydlig alkoholdoft.

1,0 promille

Sluddrigt tal. Svårt att gå stadigt. Försämrad muskelkontroll. Svårt att kontrollera känslor.

1,5 promille

Raglande gång. Känsloutbrott. Du kan bli aggressiv eller börja gråta. Och eventuellt kräkas.

2,0 promille 

Du har svårt att gå upprätt. Dubbelseende.

3,0 promille 

Du uppfattar inte vad som händer.

4,0 promille 

Medvetslöshet. Mycket långsam andning. Stor risk för dödlig alkoholförgiftning.

Sju snabba om promille

  1. Det är svårt för normalkonsumenter att komma upp i 1,5 promille. Vanligtvis slutar normalkonsumenter som försöker supa sig fulla när de uppnår cirka 1 promille.
  2. Långt högre halter har uppmätts på personer. Folk har haffats för rattfylla med över 7,5 promille i blodet, enligt tidningsuppgifter.
  3. Gränserna för rattfylla är trixiga, då mätsätten varierar mellan länder.
  4. Sverige hör till de mer restriktiva och har samma gräns som bland andra Norge, Estland, Polen, Brasilien, Kina, Etiopien, Irak och Jamaica.
  5. Tjeckien, Ungern, Rumänien och Nordkorea tillhör länderna med nolltolerans på vägarna.
  6. Palau, en liten östat i Stilla Havet, har högst rattfyllerigräns i världen med 0,1 gram alkohol per deciliter blod, enligt WHO. Sverige har 0,02 g/dl.
  7. Många länder har lägre gränser för unga förare, nyblivna körkortsinnehavare och yrkeschaufförer. USA och Tyskland är två exempel.

 

En tom vinflaska

Sant eller falskt: Ett glas om dagen är nyttigt eller inte?

Ett glas om dagen