Hälsa

Alkohol och hälsa

Hur påverkar egentligen alkohol den egna hälsan? Finns det riskfritt drickande?

Sju snabba om alkohol och hälsa 

  1. Det bästa för hälsan är att inte dricka alls. Men vill du dricka finns det nivåer som innebär låg risk för de flesta personer. Läs mer på vår sida "Finns ofarligt drickande av alkohol?".
  2. Skippa sängfösaren. Alkohol kan hjälpa dig att somna men samtidigt blir sömnkvalitén sämre. Alkohol kan ge orolig sömn, gör att du vaknar oftare och riskerar att störa kroppens och hjärnans viktiga återhämtning. 
  3. Kan man träna bakfull? Ja, även om det inte är bra för hälsan att vara bakis så är det helt ok att träna om du är fullt frisk. Det bästa är i så fall att välja en träningsform som inte kräver så mycket koordination.
  4. Varva ner med ett glas? Vin eller öl efter en stressig dag kan verka lockande, men det är inte en långsiktig lösning. Den korta lindring som kommer av alkohol straffar sig i störd sömn och effekter som på längre sikt kan öka stressnivån.
  5. Hur mycket är för mycket? Det är inte bara de som dricker mycket alkohol som riskerar att råka ut för skador. Även låg och måttlig konsumtion av alkohol ökar risken för olika sjukdomar, till exempel flera olika sorters cancer.
  6. När vi blir äldre blir vi känsligare för alkohol. Mängden vatten minskar i kroppen och det gör att man blir mer påverkad av samma mängd alkohol. Det kan därför vara bra att dricka mindre när du är äldre.
  7. Ibland är det extra viktigt för din och andras hälsa att helt låta bli att dricka. Till exempel om du ska köra bil, är gravid eller ska opereras.