Det började när Olivia var omkring nio år. Hon märkte ett förändrat beteende hos sin pappa. Ena sekunden var hon hans prinsessa, nästa stund blev han sarkastisk och elak.
– Pappa var min största förebild, den som alltid skojade och hittade på saker. Jag förstod ingenting.
Hur skulle Olivia som litet barn kunna förstå? Hittills hade familjen haft ett bra liv och var den perfekta familjen utåt sett.
De bodde i en vacker villa i Djursholm norr om Stockholm. Mamma Agneta och pappa Hans var båda hårt jobbande karriärister. De hade precis köpt ett hus i Frankrike, dit de skulle flytta och driva pensionat när de blev gamla.
Hemmet var fyllt av kärlek. Yngsta dottern Olivia var sladdisen med två äldre, utflugna syskon. Hon var pappas flicka, som alltid mötte honom i dörren när han kom hem efter en lång arbetsdag. Pappa Hans tog ofta med sig presenter från olika reklaminspelningar han gjort, och “Ollie” ville också bli reklamare när hon blev stor.
Utan att det riktigt märks blir alkoholen en allt större del i Hans liv. Så sakta börjar Olivia märka att det börjar bli spänt hemma. Hon känner tydligt av att något inte stämmer.
100 000
Så många barn har minst en förälder som vårdas eller har vårdats för beroende eller missbruk.
Källa: Statens Folkhälsoinstitut (numera Folkhälsomyndigheten)
Under de kommande åren eskalerar situationen successivt.
– Det fanns alltid något att fira. Handlade det inte om att visa grannarna den nya TV:n så kunde man glädjas åt de vackra tulpanerna. Situationer som alltid landade i ett glas vin. Som blev flera. Vi drack vin till middagen varje dag, minns Agneta.
Olivia bär ständigt på en klump i magen.
– Utåt sett hade vi det fortfarande perfekt. Båda mina föräldrar kom på alla
tillställningar i skolan och var närvarande. Under högstadiet hade jag alltid poolparty hemma efter skolavslutningen. Då stod pappa där, grillade mat till alla mina kompisar och var den som alla gillade, berättar Olivia.
Nu kunde han dricka ostört hela dagarna
En dag kommer Hans plötsligt hem med massor av pengar i fickan. Han har sagt upp sig helt spontant. Det har gått knappt tre år sedan stämningen började förändras hemma. Från den stunden blir Hans snabbt allt sämre.
– Nu kunde han dricka ostört hela dagarna. Jag minns hur jag räknade antalet vinflaskor på hyllan i köket varje morgon. När jag kom hem stod där ytterligare ett antal. Då hade han varit och handlat under dagen och fyllt på, för att jag inte skulle märka att han drack. En alkoholist ligger alltid steget före, säger Agneta.
Tecken på medberoende, enligt familjen Trygg
- Du frågar dig själv om du bara inbillar dig.
- Du undviker saker du tidigare tyckte var roliga, till exempel middagar.
- Du känner en oro och tycker det är jobbigt när den andra dricker.
- Du kommer på dig själv med att täcka upp och städa upp efter den andra.
Olivia och Agneta berättar att de börjar bete sig som typiska medberoende. De gömmer flaskor och häller ut alkohol i slasken. Allt handlar om att undvika situationer där Hans kan dricka. Att hålla fasaden uppe utåt. Att sitta på helspänn när de är bortbjudna.
– Ofta hade han druckit en hel flaska vin redan innan vi kom till middagen, så när vi väl var där drack han bara lite mer än alla andra. Jag började skylla på migrän och stannade hemma när vi var bortbjudna. Jag orkade inte se hur han blev fullare och fullare allt eftersom kvällen fortlöpte, säger Agneta.
Varken Olivia eller Agneta trivdes hemma under den här tiden. Agneta grät ofta i bilen på väg hem och Olivia tillbringade allt mer tid i stallet.
4 procent
Nästan fyra procent av barnen i Sverige lever med en förälder som är beroende av alkohol. Det är tiotusentals barn och motsvarar nära ett barn per skolklass.
Källa: Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN
Julafton 2003
Så kommer den dagen som både Agneta och Olivia minns kristallklart. Förväntningar hänger i luften och klapparna väntar under granen. För att undvika att Hans ska dricka snaps till sill och julbord har Agneta köpt skaldjur i överflöd. Den självklara reaktionen från Hans?
– Då måste vi ha ett gott vin till räkorna!
Hans dricker allt mer vin och stämningen försämras i takt med glasen.
Olivia minns kvällen som ett enda långt maraton där hon springer runt mellan alla familjemedlemmar för att se till att alla mår bra.
Jag minns alla julklappar som ramlade ner från hans knä när han reste sig upp
När Hans under julklappsöppningen ber om påfyllning, går storasyster Ida ut i köket och fyller hans glas med vatten.
– När pappa får tillbaka glaset blir han så arg att han klampar ut i köket för att hämta sitt vin. Jag minns alla julklappar som ramlade ner från hans knä när han reste sig upp. Mamma gick efter honom och vi hörde hur de pratade i hallen. Till slut fick hon honom att gå upp på övervåningen och lägga sig, säger Olivia.
Några dagar senare packar Hans en väska och går hemifrån. Han kommer inte tillbaka på kvällen. Ingen vet vart han tagit vägen och dagar blir till veckor. Agneta söker efter en Hans Trygg på alla sjukhus och hotell i hela Stockholm, utan resultat. Då föds en annan tanke. Maken har alltid älskat Fantomen.
– Vi började fråga efter en “Mr Walker”, Fantomens alias, och då hittade vi honom på ett hotell, säger Agneta.
Hon sa att om jag inte sökte hjälp skulle hon för alltid förakta mig
Händelsen gör att Agneta förstår att situationen är ohållbar. Under tiden Hans är försvunnen, ställer storasyster Ida ett ultimatum.
– Hon sa att om jag inte tog tag i situationen och sökte hjälp, skulle hon för alltid förakta mig. Det var avgörande för mig och jag började leta efter någonstans att få hjälp, säger Agneta.
Den dagen valde han alkoholen före oss
På sportlovet 2004 anordnar familjen en så kallad intervention; de har ordnat en plats till honom på ett behandlingshem. Han har 48 timmar på sig att inställa sig. Gör han inte det kommer han inte att träffa familjen förrän han är nykter.
– Då reste han sig upp och gick ut genom dörren. Den dagen valde han alkoholen före oss, berättar Agneta.
Jag blev sviken gång efter annan
Nu följer fem år av ännu större kaos. Agneta inleder skilsmässa och bodelning. En terapeut ger familjen rådet att inte ha någon kontakt med pappa Hans. Det ska hjälpa honom att börja bryta sitt missbruk. För familjens del handlar det om att bryta sitt medberoende.
Olivia berättar att pappa hela tiden försökte få kontakt, och hur omöjligt det var att låta bli att svara.
– Han ringde mellan 20 och 40 gånger per dag. Klart jag svarade ibland. Han sa att han hade fått cancer och skulle dö. Han sa att han nu var nykter och bara ville träffa sin lilla "Ollie" igen. Han kunde dyka upp där jag minst anade det och jag blev sviken gång efter annan, säger Olivia.
Den 15 maj 2010 dog Hans Trygg. Han blev aldrig nykter och kom aldrig hem igen. År av terapi har gjort att både Olivia och Agneta kan prata om det som varit.
Vi finns där som en hjälpande hand
Idag driver de stiftelserna Trygga Barnen och Trygga Vuxna, som de grundade i syfte att hjälpa familjer i liknande situation som deras. Olivia förklarar:
– Vi finns där som en hjälpande hand. Vi har ett kontaktnät som kan hjälpa till i olika situationer som kan uppstå och kan hjälpa barnen så de får träffa rätt kompetens direkt. Vi finns även där för att säga att “du är inte ensam”. Jag vet hur ensam man känner sig.
Familjen Tryggs råd till anhöriga
- Om väninnan avbokar middagen en tredje gång på grund av migrän, nöj dig inte med förklaringen. Ring upp och fråga hur hon egentligen mår.
- Lita på din magkänsla. Säger den att något inte stämmer så är det förmodligen så.
- Våga vara lite jobbig. Fråga hur det är och fråga igen. Och igen.
- Prata inte bara med andra. Är du orolig för någon, säg det till personen i fråga och säg vad du ser.
- Våga se, våga fråga och våga stå kvar. Lyssna på svaren. Visa att du finns där. Du kan inte förstöra något som inte redan är trasigt.
Startade Trygga barnen och Trygga vuxna
Familjen Trygg driver Trygga barnen och Trygga vuxna, två stiftelser som ger stöd till anhöriga till alkoholberoende. De erbjuder terapeutisk hjälp, vägledning i juridiska frågor och hjälp i olika situationer. Idén är att anhöriga inte ska behöva känna sig ensamma i sin situation.