Gårdsförsäljning

På senare år har intresset för mat och dryck ökat bland svenskar. Det gäller inte minst hantverksöl och alkoholprodukter som produceras på gårdar runt om i landet. Frågan om gårdsförsäljning har aktualiserats som ett medel för dessa företag att ytterligare växa. I december 2021 presenteras en ny utredning. En förutsättning för utredningen är att Systembolagets monopol ska bevaras.

Den första utredningen om gårdsförsäljning genomfördes för tio år sedan. Totalt har två utredningar genomförts och båda har konstaterat att det inte går att kombinera Systembolagets ensamrätt med gårdsförsäljning.

Systembolaget ser positivt på att frågan utreds igen. Förhoppningsvis kan utredningen hitta en lösning som kombinerar den framgångsrika svenska alkoholpolitiken där Systembolaget är en av hörnstenarna med åtgärder som skapar goda förutsättningar för en livskraftig landsbygd.

Visste du att Systembolaget har över 2 100 lokalproducerade öl?

Samtidigt som vi bidrar till en sundare alkoholkonsumtion, erbjuder vi en försäljningsplattform som ger bra förutsättningar för lokalt tillverkade alkoholprodukter. Genom oss får de lokala producenterna tillgång till en modell med räckvidd över hela landet och som behandlar alla leverantörer och producenter lika. Dessutom erbjuder vår modell möjligheten för lokala producenter att skala upp sin försäljning steg för steg och få nationell distribution.

Visste du att vi på Systembolaget har vin från mer än 30 svenska vingårdar?

I vårt sortiment Lokalt och småskaligt hittar kunden produkter från Sveriges alla hörn som tillverkas i liten skala och på ett hantverksmässigt sätt.

Visste du att Systembolaget har öl från bryggerier från Skåne till Norrbotten

Vi har minst en butik i varje kommun. Där det bor eller rör sig mycket folk – i städer, förorter och större tätorter – finns ofta flera butiker. Det går även att beställa drycker till våra knappt 500 ombud för upphämtning. Ombuden är oftast vanliga butiker och finns på mindre orter där kundunderlaget för att etablera ett Systembolag är för litet.

Produkterna i Lokalt och småskaligt

För att en dryck ska hamna i sortimentet Lokalt och småskaligt gäller det att produkten:

  • Är hantverksmässigt tillverkad och att endast ett fåtal personer varit delaktiga i tillverkningen.
  • Att produktionsstället ligger högst 15 mil från Systembolagets butiker.
  • Att den årliga volymen på tillverkning uppgår till högst 50 000 liter öl och cider, 20 000 liter vin, 13 000 liter starkvin, 10 000 liter sprit.

 

 

Fakta Systembolaget

446 butiker

Cirka 5 800 anställda

Cirka 490 ombud

Minst en butik i landets alla kommuner med minst tre anställda

Den första butiken i varje kommun placeras i centrumnära läge i anslutning till annan detaljhandel.