Så säger folket om Systembolaget

Kunderna är fortsatt väldigt nöjda med vår service och Systembolaget är det företag som har högst förtroende bland svenskarna. Tre av fyra vill också behålla Systembolagets ensamrätt på försäljning av alkoholdrycker.

Opinionsindex

Opinionsindex, OPI, är en löpande undersökning där Kantar Sifo på uppdrag av Systembolaget mäter allmänhetens stöd för Systembolagets ensamrätt. 76 procent stöder Systembolaget och ensamrätten (2020).

Hur mäter vi OPI?

Varje månad* ställs frågan ”Tycker du att man ska behålla Systembolaget och monopolet på försäljning av starköl, vin och sprit eller vill du att starköl, vin och sprit skall säljas i andra butiker?” till ett riksrepresentativt urval av 750 människor i åldern 15 år och uppåt via Kantar SIFO telefonbuss. Totalt genomförs 9 000 intervjuer per år. 

*Inga intervjuer under semestermånaden juli, 1 500 intervjuer i augusti.

Nöjda kunder

Kundnöjdhetsundersökningen NKI visar att våra kunder är nöjda. 2020 års resultat landade på 81.9 villket är något lägre än tidigare år. Den lägre nivån förklaras av byte av metod för undersökningen. Du kan läsa mer om metodbytet i vår ansvarsredovisning. Kundnöjdheten mäts i poäng som för 2015, 2016, 2017 och 2018 var 84 jämfört med 2014 då resultatet var 83. 2019 var NKI 85. 

Bäst på service 

Systembolaget utsågs 2019 till Sveriges bästa serviceföretag i undersökningen Service Score. Det är sjätte gången Systembolaget vinner. I Service Score ger konsumenterna sin syn på hur företag i olika branscher är på service.

Högst förtroende

Systembolaget är det företag svenskarna har högst förtroende för. Det visar 2021 årsFörtroendebarometer. 73 procent säger att de har mycket eller ganska stort fötroende för Systembolaget. 

– Att ha ett stort förtroende bland svenska folket är något vi är ödmjuka inför. Förtroende är något som förpliktigar och ställer än mer krav på fortsatt utveckling med kundmötet i fokus, säger Magdalena Gerger, VD Systembolaget.

Förtroendebarometern mäter allmänhetens förtroende för företag, medier och samhällets institutioner. Mätningen görs av Medieakademin och startade 1997.

Svensk skärgårdsö. Vita hus med röda tak.

Hur mycket dricker vi i Sverige?

I Sverige drack vi motsvarande 91 flaskor vin eller 342 starköl per person under 2018. Läs mer om vår alkoholkonsumtion.

Så dricker vi i Sverige