Vuxnas alkoholkonsumtion och barn

Vad gör du om du är orolig för ett barn?

Du är på en middag. En förälder blir berusad och du tycker barnet verkar skämmas. Barnpsykologen Jenny Klefbom ger sin syn på vad du kan göra om du är orolig för att ett barn mår dåligt på grund av sin förälders alkoholvanor.

– Det här är jättesvåra frågor! Att ta upp alkohol och föräldraskap med andra vuxna är inte lätt. Och att prata med barn kring saker de skäms för kräver mycket av dig som vuxen, säger barnpsykologen Jenny Klefbom.

Ljushårig pojke sitter ensam i vardagsrumssoffan och kramar sin nalle. På bordet framför står tomma spritflaskor, glas och ölburkar.

Prata med barn om hur föräldrar dricker alkohol

Barn vill inte svika sina föräldrar, berättar Jenny Klefbom. De kan göra mycket för att dölja saker som de skäms för å förälderns vägnar.

Men inombords kan de samtidigt vara oroliga för eller arga på föräldern. De vill kunna berätta och få bekräftelse på om något är fel.

Förälder talar med sitt barn. Barnet tittar ner och tuggar på sitt finger.

Det kan leda till en konflikt inom barnet

En vuxen känner ofta av vad barnet känner, även om det inte säger så mycket. Är du orolig för ett barn är det inte fel att känna sig för genom att prata med barnet. Att vara där, fråga och lyssna är en bra hjälp.

– Men det är viktigt att inte rynka med ögonbrynen och undra om mamma ofta blir full. Var istället förutsättningslös, inte dömande. Säg vad du såg och fråga hur barnet upplevde det. Verkar barnet inte ha reflekterat så mycket finns det förmodligen inget problem. Det kan också vara bra att säga till barnet att hon eller han har en fin och kärleksfull förälder, säger Jenny Klefbom.

Prata med föräldrar om deras drickande

Oroar du dig för att barn, eller vuxna, far illa på grund av alkoholproblem så bör du ta upp din oro, menar Jenny Klefbom.

Gäller det bara ena föräldern, går det kanske att prata med den andra. Eller så får man ta upp det med den som eventuellt har problemen, även om det känns svårt.

– Du är en hjälte om du vågar ta upp det! Vänner som problematiserar en sådan fråga är modiga. Och det behöver inte bli katastrof. Jag skulle utgå från vad jag sett, säga att jag är orolig, fråga hur personen själv tänker kring det eller fråga om det är tufft just nu.