Alkohol och tonåringar - så dricker unga idag

5 anledningar till att tonåringar dricker alkohol

En del tonåringar dricker alkohol, andra gör det inte. Att förstå mer om deras motiv och drivkrafter kan hjälpa dig att kommunicera bättre med ditt barn.

1. För att testa

Tonåringar är ofta nyfikna och vill testa nya saker, hur det känns att ha alkohol i kroppen, och vara full är en erfarenhet som många är intresserade av i den åldern.  

2. För att bli modigare

Alkohol gör att man kan känna sig modigare, och mindre osäker på sig själv. Under en tid i livet då det sociala spelet kan vara svårt att förstå kan en del ungdomar använda alkohol för att passa in.  

3. För att testa vuxenlivet

Tonåren är en övergångsfas då vi lämnar barndomen. Ungdomar vill gärna testa på vuxenlivet, och alkohol kan vara en symbol för självständighet.   

4. För att andra dricker

Att var del av en gemenskap utanför familjen är viktigt under puberteten. Dricker kompisarna är det också stor risk att din tonåring kommer att göra det, för att få vara en del av gruppen.  

5. För att dämpa oro

En del tonåringar lider av ångest och psykisk ohälsa. Alkohol kan fungera som självmedicinering, vilket riskerar att växa till ett beroende på längre sikt.