Så påverkar alkohol tonåringar

Dricka som förälder - så kan du tänka kring alkohol

När barn blir tonåringar känner många föräldrar sig friare, men tänk på att även äldre barn behöver stabilitet. Så här kan du resonera kring ditt eget drickande.

Om du är tonårsförälder som vill dricka alkohol, behöver det inte vara ett problem. Men precis som det fyra-åringen kan uppleva en berusad vuxen som otrygg, kan fjorton-åringen göra det.

Tonåringars syn på alkohol påverkas visserligen mycket av kompisgruppen och samhällets normer i stort, men du har också möjlighet att påverka. Du är en förebild, och om du själv dricker kan det vara en god idé att reflektera över dina egna vanor. Vilka budskap och beteenden vill du skicka med ditt barn i livet? Även om alkohol kan vara gott och trevligt vid vissa tillfällen, kanske den inte måste stå i centrum? Visa att livet kan vara precis lika roligt utan ett glas vin i handen.

Ha en gemensam strategi

Om ni är flera vuxna i familjen är det en bra idé att bestämma genemsamt hur ni ska agera kring alkohol i olika situationer. Att en förälder är nykter när tonåringen är ute är ett exempel på en hållning som skapar trygghet för en tonåring. Man vet aldrig när något händer, eller ditt barn behöver bli hämtad. 

Om du får dricka – får din tonåring gör det?

Svaret på den frågan är nej. Om din tonåring vill dricka för att du gör det finns en enkel förklaring – vissa saker får vuxna göra, som ungdomar inte får. Resonera och prata kring anledningarna. Att gå på för hårt med argument och skrämsel är inte alltid en framgångsrik strategi. Tonåringar har en tendens att sluta sig när de inte känner sig lyssnade på.

Hur påverkar alkoholen dig?

Upplever du att alkohol har fått ta en allt större plats i vardagen? Kanske dricker du mer än du har tänkt från början? Får du ångest? Känner du dig ofta trött och sliten dagen efter att du har druckit? För en del kan det kännas om alkoholen tar mer än vad den gör. Kan du relatera till den meningen? Då kan det vara dags att se över hur du dricker, för att du ska orka skapa den där trygga, stabila basen som din tonåring behöver.

Behöver du prata om alkohol?

Alkoholhjälpen - För dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor.

Föräldralinjen - För dig som vill bolla din roll som förälder, är orolig för ditt barn eller ett barn i din närhet.