Så påverkar alkohol tonåringar

Konsekvenser när din tonåring dricker alkohol

Sönderrivna kläder, borttappade telefoner och bråk på stan är tre av de vanligaste konsekvenserna när tonåringar dricker alkohol.

Oro är en del av att vara förälder. Små barn är lättare att hålla koll på eftersom man är tillsammans med dem en stor del av tiden, men när barnen blir tonåringar har man inte längre den kontrollen. Vad händer när de är ute? Och vad är de största riskerna?

När tonåringar dricker alkohol går det ofta snabbt, risken är att de dricker snabbt för att slippa känna smaken av alkohol. När man är berusad kan det exempelvis vara svårare att hålla koll på sina saker än när man är nykter. Man kanske råkar säga något obetänksamt och råkar i bråk. Eller går över sina gränser och gör sådant man aldrig skulle gjort utan alkohol i blodet.

Eftersom alkoholkonsumtionen har minskat stadigt under de senaste 20 åren har också de alkoholrelaterade problemen bland tonåringar gjort det. Men fortfarande händer en del, och det finns könsskillnader: Tjejer råkar oftare ut för att kläder och saker går sönder, eller att bli fotograferad/filmad på ett kränkande sätt än killar, som däremot oftare kör motorfordon onyktra, eller åker med någon som har druckit.

6 vanligaste konsekvenserna när tonåringar dricker

  1. Förstört saker eller kläder: 21 procent
  2. Blivit fotad/filmad i pinsam eller kränkande situation: 20 procent 
  3. Råkat i gräl: 19 procent
  4. Råkat ut för en olycka eller blivit skadad: 16 procent
  5. Kört moped, bil eller annat motorfordon: 16 procent
  6. Tappat pengar eller andra värdesaker: 16 procent

Källa: CAN:s nationella skolundersökning 2023