Reagera lugnt
Låt diskussionen vänta. Kanske drack du själv för mycket alkohol någon gång när du var i samma ålder, och vet hur jobbigt det kan vara. Fokusera på omhändertagande och låt ditt barn känna att det är tryggt att komma hem till sin egen säng. Erbjud en kram, något att dricka och ställ fram en hink om illamåendet slår till.
Var varsam dagen efter
Dags att prata om gårdagens händelser, men gå inte på för hårt. Förmodligen känner din tonåring redan skuld och skam. Var varsam inför att det kan ha hänt jobbiga saker under kvällen. Ha en undersökande attityd, snarare än dömande. Att inleda med “Vad hände igår? Vill du berätta?” kan öppna upp för samtal. Lyssna först på din tonåring. Uttryck sedan tydligt och lugnt att du inte accepterar festande med alkohol. Låt barnet förstå att alla kan göra misstag, utan att vara sina misstag.
Visste du att ...
... 39 procent av niorna dricker alkohol, och 70 procent av tvåorna i gymnasiet?
CAN:s nationella skolundersökning 2023
Har ni regler?
Kanske hade ni sedan tidigare uttalade överenskommelser kring alkohol? Om din tonåring brutit mot dem, berätta hur orolig du blir när det händer, men utan att skuldbelägga. Om ni inte har pratat om alkohol tidigare, är detta ett bra tillfälle att sätta kursen framåt. När ditt barn sedan håller sig till era överenskommelser – visa uppskattning. Det är inte alltid lätt att säga nej till kompisar!
Bestämma konsekvenser
Det kan vara bra att redan på förhand ha uttalat vilka konsekvenserna blir om ditt barn bryter er överenskommelse. För att tonåringen ska lära sig något av konsekvenserna bör de vara logiska och proportionerliga. En logisk konsekvens är relaterade till situationen. Det kan till exempel handla om att inte få gå i väg på nästa fest eller att bli hämtad tidigt. Undvik tomma hot. De konsekvenser du kommunicerar ska du också vara beredd att genomföra, det skapar tydlighet och tillit.