Varför dricker tonåringar?

Psykologen och författaren Bengt Grandelius berättar om fyra skäl varför tonåringar dricker.

Festande ungdomar samlas utanför en villa på kvällen.

1. Grupptrycket

Den vanligaste orsaken till att ungdomar dricker är att de vill vara en i gänget. Ingen vill vara annorlunda eller verka ”tråkig” och många tror att kompisarna förväntar sig att de ska dricka. Det gör det svårt att säga nej, även för den som innerst inne skulle vilja. 

– Som förälder kan du berätta att man faktiskt kan få respekt om man vågar gå mot strömmen. Och ibland kan flera känna att de inte vill dricka, men ingen vågar säga något.

Tonårstjejer delar på snacks ur en skål. På bordet står drinkglas.

2. Våga göra saker

Dansa, prata med nya människor, våga gå fram till den där tjejen eller killen… Allt kan kännas enklare med alkohol i kroppen. 

– Osäkerheten kanske släpper där och då, men innerst inne vill alla vara trygga i sig själva. Som en kille sa: "Helst vill man ju vara sig själv när man träffar någon."

Ung kille på dansgolv. Han har ryggen mot kameran och en kaninmask i nacken.

3. Spänningen att prova på

Det är förbjudet. Det känns vuxet. Och man vill pröva hur det känns att vara berusad.

– Tonåringar vill gärna känna sig lite vuxna. De vill kunna bestämma lite mer över sina liv och styra vad de gör och inte. Alkohol tillhör en lockelse i den vuxna världen, men kan vara en farlig fälla för unga.

Två tonårstjejer i discjocletbåset som mixar musik.

4. Koppla bort kraven en stund

Många ungdomar känner stress och press i dag och dricker ibland för att slappna av. 

– Precis som en del vuxna gör. Men det finns bättre och mer långsiktiga sätt att bli av med stress och press. Det måste de få lära sig.

Festande tonåringar på buss i stadsmiljö nattetid.