Systembolaget i siffror

Butiker och ombud

Systembolaget finns i hela landet med cirka 450 butiker från Smygehuk till Haparanda och online på systembolaget.se. Du kan beställa från hela vårt sortiment och hämta i din närmaste butik, hos ett av våra cirka 470 ombud, eller få leverans hem till dörren.

I varje kommun finns det minst ett Systembolag. Där det bor eller rör sig mycket folk – i städer, förorter och större tätorter – finns ofta flera butiker för att möta kundernas behov.

Du kan söka efter butik eller ombud och se våra öppettider på systembolaget.se.

Storlek och sortiment

Vårt ordinarie sortiment består av ungefär 3 500 drycker, men allt finns av naturliga skäl inte i alla butiker. En del butiker har mer vin, medan andra har mer öl. Vissa butiker har fler exklusiva drycker. Hur många drycker en butik har varierar beroende på storlek och efterfrågan.

Vår största butik

Vår största butik hittar du online på systembolaget.se. Här kan du botanisera bland 25 000 drycker, testa våra digitala tjänster och få dryckesrådgivning av våra medarbetare precis som i våra fysiska butiker.

Du kan beställa drycker från hela sortimentet och få dem levererade hem, till ett ombud eller till din lokala butik. Vi levererar till hela landet. Precis som i våra fysiska butiker behöver du visa legg om du ser ut att vara under 25 år. Det beror på att vi aldrig säljer alkohol till någon som är under 20 år eller om vi misstänker langning eller till någon som är märkbart påverkad.

Ombud

Till cirka 470 ombud går det att beställa drycker som sedan hämtas upp. Ombuden är ofta vanliga butiker och finns på mindre orter där kundunderlaget för att etablera en Systembolagetbutik är för litet. Man kan lägga sina beställningar till ombudet via systembolaget.se. Det går även att beställa hos ombudet.

Leveranstiden varierar. Varor från vårt ordinarie sortiment levereras oftast på två dagar. Du får en ungefärlig leveranstid i samband med din beställning och ett sms när dryckerna finns hos ditt ombud.

Dryckerna lämnas bara ut under Systembolagets öppettider. Precis som på Systembolaget måste du vara 20 år och våra ombud lämnar inte ut varor till den som är märkbart påverkad eller om ombudet misstänker langning.