Butiker och ombud

Det finns 448 Systembolagsbutiker över hela Sverige, plus cirka 480 ombud dit det går att beställa drycker.

Det finns minst en butik i varje kommun. Där det bor eller rör sig mycket folk – i städer, förorter och större tätorter – finns ofta flera butiker för att möta kundernas behov. Se öppettider och sök efter butik eller ombud

Storlek och sortiment

Vårt ordinarie sortiment består av ungefär 2 500 artiklar. En del butiker har mer vin, medan andra har mer öl. Vissa butiker har fler exklusiva drycker. Hur många drycker en butik har varierar beroende på storlek och efterfrågan.

Ombud

Till våra cirka 480 ombud går det att beställa drycker som sedan hämtas upp. Ombuden är ofta vanliga butiker och finns på mindre orter där kundunderlaget för att etablera en Systembolagetbutik är för litet. Ombuden står för cirka 1 procent av Systembolagets omsättning. 

  • Beställning till ombudet sker via systembolaget.se. Det går även att beställa hos ombudet. Leveranstiden varierar. Varor från ordinarie sortiment levereras oftast på två dagar. Du får en ungefärlig leveranstid i samband med din beställning och ett sms när dryckerna finns hos ditt ombud.
  • Tänk på att beställa i god tid inför storhelger.
  • Dryckerna lämnas bara ut under Systembolagets öppettider. Precis som på Systembolaget måste man vara 20 år. Av omtanke lämnas inte varor ut till den som är märkbart påverkad eller om ombudet misstänker langning.
  • Det går inte att göra så kallad privatimport hos ombuden. Det går inte heller att beställa eller betala med presentkort.
  • Du kan reklamera även hos ombuden. Du kan också lämna tillbaka oöppnade drycker inom 30 dagar. Ta med kvitto.