Gå till huvudinnehåll

Tygkasse av återanvända lakan

En plastpåse används i regel en kort stund men tar lång tid för naturen att bryta ned. Ett hållbarare alternativ har efterfrågats. Som ett första steg erbjuder Systembolaget nu en presentkasse av återvunnet hotellinne.

Vikt hotelllinne på en säng.

Förbrukningen av plastpåsar ska minska

EU-medborgaren använder i snitt 198 plastpåsar om året och varje år säljs 86 000 000 plastpåsar på Systembolaget. Sedan juni 2017 har vi sett en tydlig minskning men för att nå förbrukningsmålet på 40 påsar per person 2025 krävs mer.

Gamla lakan blir nya bärkassar

Som ett första steg i kampen för att minska användningen av plastpåsar har Systembolaget tillsammans med företaget Reused Remade tagit fram en tygkasse. Problemet med tygkassar ur hållbarhetssynpunkt är själva bomullsproduktionen, som i sig tär på miljön. Bland annat går det åt mycket vatten och kemikalier. Råvaran till vår nya bärkasse är däremot inte nyproducerad, utan lakan som återvunnits från svenska hotell. Istället för att kasseras, bli till trassel eller stoppning, får sängkläderna ett andra liv som en hållbar kasse.

Genom att inget nyproducerat material används minskas den negativa miljöpåverkan. Dessutom förlängs livslängden för ett tyg som redan producerats en gång. 

Den nya tygkassen kostar 49 kronor och är tänkt som en presentartikel. Den finns under en testperiod i cirka 80 av våra butiker runt om i landet. Håll utkik på ditt Systembolag eller kontakta vår kundtjänst om du vill veta var den finns. Om intresset blir stort kan kassen framöver att erbjudas i alla butiker.

Det finns även möjlighet att köpa en kasse av återvunna PET-flaskor i våra butiker

Gigantiska balar av återvunnen plast.

Fakta om den nya presentkassen av återvunnet tyg

  • VIKT: 60 gram
  • TVÄTT: 40 grader. Tål torktumling men hängtorkning är bättre ut miljösynpunkt
  • MATERIAL: Uttjänta hotellakan av bomull/polyester från hotell i Sverige
  • HÅLLBARHET: 7 kg eller 4-5 helflaskor. Testad att klara 25000 lyft med ryck
  • TRYCK: Vattenbaserat

Vi hjälper dig att göra klimatsmarta val

Allt fler vill göra allt mer medvetna val. Här hittar du tips för hur du kan göra det hos oss.