Så återanvänder vi kartonger

Dryckerna vi säljer kommer packade i kartonger från våra leverantörer, och som en del i vårt hållbarhetsarbete återanvänder vi kartongerna. Kanske har du sett att det brukar finnas kartonger utanför kassorna som ett alternativ till att köpa en påse?

För att minska Systembolagets miljö- och klimatpåverkan letar vi hållbara lösningar på stort och smått. Ett exempel är att återanvända alla de kartonger som kommer till våra butiker och varudepåer. Genom att använda kartongerna igen så ofta det går, undviker vi att nya kartonger behöver produceras. Det är bra både ekonomiskt och för miljön.

Hur återanvänds kartongerna?

  • Beställer du varor för uthämtning i butik eller hos ombud får du ibland varorna i en återanvänd kartong.
  • Kartongerna används av butiken när de packar reklamerade och återlämnade varor. 
  • Kartonger ställs utanför kassan i våra butiker. Du kan använda dem för att bära hem det du har handlat, något som visat sig vara uppskattat av kunderna.

Hälften så många nya kartonger

Tidigare köpte vi in ungefär 400 000 kartonger per år för att packa beställningar som hämtas ut i butik. Genom att återanvända dryckesleverantörernas kartonger räknar vi med att siffran kan halveras. Det betyder att vi kan spara cirka 200 000 kartonger varje år, som annars hade behövt nyproduceras och därmed ta av naturens resurser.

Vi räknar med att spara 114 ton koldioxid varje år

  • Genomsnittskartongen väger 0,6 kg och har en klimatbelastning på 0,57 kg koldioxid.
  • 0,57 kilo koldioxid x 200 000 återanvända kartonger = 114 ton koldioxid

Siffrorna är framtagna utifrån förbrukning av kartonger och koldioxidberäkningar gjorda i miljöutredning.