Välj en klimatsmartare förpackning

Att välja en klimatsmartare förpackningar som till exempel pappkartong eller PET är det viktigaste valet för klimatet du kan göra som kund hos oss.

Visste du att förpackningar står för en tredjedel av Systembolagets totala klimatpåverkan? Här är ett område som vi alla kan påverka på riktigt.

Systembolaget arbetar ständigt med att öka kunskapen hos både kunder och leverantörer om miljöfrågor - ett arbete som har burit frukt. Maria Hagström, hållbarhetsansvarig på Systembolaget, förklarar.

– Det sker en global förflyttning till att tänka mer klimatsmart kring förpackningar. Vi ser skillnad idag hos leverantörer och producenter som inser att det finns ekonomi i klimatsmartare förpackningar eftersom de också ofta är mer resurseffektiva och ekonomiska. Dessutom ställer vi allt oftare krav på att förpackningarna ska vara klimatsmarta när vi köper in nya produkter, säger hon.

På Systembolaget finns flera olika typer av förpackningar, men det kan vara svårt att veta vilka som är miljövänliga och klimatsmarta. I tabellen nedan kan du se förpackningarna och dess klimatavtryck. 

Glasflaskor är de förpackningar som har störst klimatpåverkan. Ju tyngre flaskan är, desto mer koldioxid släpper den ut. Det beror på att det går åt mycket energi vid tillverkningen plus att flaskans vikt kräver tyngre transporter.

Pappförpackning – lätt att packa

Pappförpackningar är bäst ur klimatsynpunkt: de kräver mindre energi vid tillverkning och är lätta och effektiva att packa vid transporter. Ja, hela hanteringen är lättare – både för dig som kund och för oss i butik. Dessutom släpper pappförpackningen inte in ljus och bevarar därför dryckens egenskaper bra.

 För 0,75–1 liter vin är papp det mest klimatsmarta förpackningsalternativet.Aluminiumburkar – återvinningsbara

Burkar av återvunnen aluminium är ett bra val eftersom de består av just material som återvunnits och som sedan kan återvinnas igen – och vi är duktiga på det i Sverige! Dessutom är de lätta att hantera, går inte sönder och är effektiva att packa vid transporter. De släpper inte in ljus och är därför bra på att bevara dryckens egenskaper.

PET-flaskor – mindre energikrävande

PET-flaskan kräver mindre energi vid tillverkning och återvinns enkelt. Den väger mindre än glas och är därför lättare att frakta. Precis som läsk och vatten i PET-flaska tar inga av dryckerna i vårt sortiment smak av förpackningen. Dessutom går förpackningen inte sönder.

Plast i sig är ett bra klimatval så länge förpackningen återvinns, och alla PET-flaskor vi säljer går att panta och återvinna.

Lättare glasflaskor och returflaskor – minska energiåtgång

Det går åt mycket energi vid tillverkning och återvinning av glas. Bäst är därför att välja en returflaska som återvinns efter rengöring, eller en lättare glasflaska med mindre mängd glasmassa.

Lättare glasflaskor håller lika bra som tunga, och det tunnare glaset påverkar inte dryckens kvalitet, smak eller lagringsmöjlighet. Dessutom blir hela hanteringen lättare – både för dig som kund och för oss i butik.

För öl är returglasflaskor den mest klimatsmarta förpackningen.


Plast är inte nödvändigtvis dåligt men papp är bäst


– Det är lätt att tro att plast automatiskt är dåligt ur klimatsynpunkt, men den går att återvinna och rätt använd kan den vara bättre än många andra alternativ. En annan missuppfattning är att drycker tar smak av plast, säger Maria Hagström.

Vi kan däremot konstatera att pappförpackningen har minst påverkan på klimatet. Det är också där som Maria Hagström hoppas den stora förändringen sker.

– Jag hoppas verkligen att vi konsumenter tar till oss pappförpackningen, den absolut klimatsmartaste förpackningen. Titta på mjölk och juice: där finns ingen tröskel för att ställa en kartong på bordet. Eller som när vi tappar vin på PET-flaska, då dyker fördomen upp att innehållet är av sämre kvalitet. Det är våra känslor som styr, inte förnuftet. Förpackningen är bara en vätskebehållare som ska klara vissa funktioner –  en viktig sådan är att vara mer klimatsmart.

Hitta klimatsmartare flaskor

Vi på Systembolaget hjälper dig att göra klimatsmartare val när du handlar. Därför har vi märkt upp lättare glasflaskor, PET-flaskor och returglasflaskor med en blå etikett på hyllan. De flaskor med märkningen klimatsmartare förpackning finns extra synliga i butiken.

För vin har vi samma märkning på alla miljövänligare flaskor. För öl, cider och blanddryck finns tre olika budskap: Lättare glasflaska, PET-flaska samt returglas.

Om du handlar systembolaget.se kan du filtrera dryckerna efter förpackningstyp.

Läs mer om våra klimatsmarta märkningar.