Miljö och klimat

Papperspåsar i alla våra butiker

De senaste fem åren har vi minskat antalet sålda plastpåsar med över 50 procent. Nu lanserar vi en papperspåse i alla butiker, för att fortsätta bidra till en bättre miljö och minska mängden plast i naturen.

Vårt långsiktiga mål är att våra kunder tar med en egen påse när de handlar hos oss – det är det mest miljövänliga. Men vi är inte där riktigt än.

– För att kunna minska antalet sålda plastpåsar ännu mer vill vi erbjuda ett bra alternativ till plastpåsen. Därför kan alla våra kunder som behöver köpa en påse välja en papperspåse som är producerad med största möjliga miljöhänsyn, säger Stina Lundqvist, hållbarhetsutvecklare på Systembolaget.

Från den 1 januari 2016 till den 31 december 2021 minskade Systembolaget antalet sålda plastpåsar med 56 procent. Det motsvarar en minskning på 549 ton plast och 458 ton koldioxid.

Vad är bäst: papperskasse eller plastpåse?

Allt som produceras påverkar miljön på olika sätt. Beroende på hur man räknar och exakt vilken påse man tittar på får plast- och papperspåsar olika utfall och påverkar miljön olika mycket.

- Vi har lutat oss mot flera befintliga rapporter, samt tagit fram en egen LCA-analys med extern hjälp som jämför alla våra bärkassars klimatavtryck. Vårt sammanvägda resultat visar att vår pappersbärkasse får bäst resultat. Detta ger oss en ännu bättre grund för beslut framåt, säger Stina Lundqvist.

Det som är till papperspåsens fördel är att den är gjord av PEFC-certifierat svenskt trä, produceras i Sverige med förnybar energi, går att återanvända och därefter återvinnas som pappersförpackning. Ur nedskräpningssynpunkt är papper mindre dåligt än plast, eftersom den förmultnar efter en månad i naturlig miljö. En plastpåse förmultnar aldrig.

Hur mycket vikt klarar papperspåsen?

Vår papperspåse är testad och godkänd för en maxvikt på 8 kg. Däremot kan alla papperspåsar lättare gå sönder om de blir blöta.

Väskan eller tygpåsen - det bästa alternativet

Det kan vara svårt att veta vilken typ av påse man ska välja för att göra ett hållbart val när man handlar. Det mest hållbara är alltid att ta med en väska hemifrån – både för miljön och för plånboken.

Hur tänker vi framåt?

Vi är alltid nyfikna på att utforska nya hållbara lösningar i vår verksamhet, och är alltid beredda att göra nytt och göra om i takt med att vi lär oss. Vi kommer att utvärdera hur våra kunder och kollegor tar emot papperspåsen, och har ambitionen att så småningom sluta sälja påsar av engångskaraktär, oavsett material!

Saker vi redan nu gör för att hjälpa kunderna välja hållbart hos oss:

Så återvänder vi kartonger

Hållbara vägledningar - hitta till våra mest hållbara drycker