Så återanvänder vi kartonger – och testar papperspåsar

Drycker kommer i kartonger från våra leverantörer till våra varudepåer. De återanvänds i så stor utsträckning som möjligt. Kanske har du sett att det brukar finnas kartonger utanför kassorna som ett alternativ till att köpa en påse?

För att minska Systembolagets miljö- och klimatpåverkan letar vi hållbara lösningar på stort och smått. Ett exempel är att återanvända alla de kartonger som kommer till våra butiker och varudepåer. Genom återanvändningen undviker vi att använda nya kartonger till allt och färre kartonger behöver produceras. Det är bra både ekonomiskt och för miljön. 

Hur återanvänds kartongerna?

Kunder som har beställt drycker för uthämtning hos ombud har länge fått varorna i leverantörernas kartonger. Sedan 2020 har användningsområdena breddats.

  • Beställer du för uthämtning i butik får du ibland varorna i en återanvänd kartong.
  • Kartongerna används också av butiken när de packar reklamerade och återlämnade varor. 
  • Kartonger ställs också utanför kassan i våra butiker. Du kan använda dem för att bära hem det du har handlat, något som visade sig vara uppskattat av kunderna när det först testades. 

Test av papperspåse

En kvinna lägger ner en vinflaska i en papperspåse i en av Systembolagets butiker
Papperskassen under test i en av Systembolagets butiker i Sundsvall.

Tester med papperspåsar genomfördes i några butiker 2020-2021. Testet gick ut på att se om papperspåsen lever upp till de krav som Systembolaget har på påsar, hur den fungerar vi våra interna processer och hur medarbetare och kunder upplever den.

– Syftet var att hitta ett mer hållbart alternativ till plastpåsen och se om det fungerar i vår verksamhet. Vår ambition är att utföra aktiviteter med syfte att kunna ta bort plastpåsen på sikt, och då krävs det att andra alternativ tas fram, säger Stina Lundqvist, hållbarhetsutvecklare på Systembolaget.

Från en 1 januari 2016 till den 31 december 2020 nådde Systembolaget en minskning av antalet sålda plastpåsar med 40,2 procent. Det motsvarar en minskning på 397 ton plast och 331 ton koldioxid.

 

Positiv feedback

Feedbacken på papperskassen var övervägande positiv.

– Testerna visade att både medarbetare och kunder uppskattade papperskassen. Den feedback vi fick in handlade om att man var positiv till ett alternativ som innebar att plastanvändningen kunde minska. Man gillade alltså papperskassen ur klimat- och miljösynpunkt, säger Stina Lundqvist.

Vad är bäst: papperspåse eller plastpåse?


Väskan - det bästa alternativet

Det kan vara svårt att veta vilken typ av påse man ska välja för att göra ett hållbart val när man handlar. Svaret är att ta med en egen väska eller påse. Det är alltid det bästa alternativet för klimatet.

Det kommer löpande ut nya rapporter där man jämför olika typer av bärkassar.

– Beroende på hur man räknar och exakt vilken påse man tittar på får plast- och papperspåsar olika utfall. Om man jämför Systembolagets plastpåse, som är gjord av sockerrör från Brasilien, med en papperskasse gjord av skandinavisk råvara producerad i Sverige, vilket är den vi testat, får papperskassen bättre utfall, eftersom pappersproduktionen drivs av förnybar energi, säger Stina Lundqvist.

Ur nedskräpningssynpunkt är papper mycket bättre än plast då den förmultnar efter en månad i naturlig miljö. En plastpåse förmultnar aldrig.